Procurorul general ucrainean Andrii Kostin a denunţat o „creştere drastică” a violenţelor sexuale comise de soldaţii ruşi în timpul invaziei începute în 24 februarie în Ucraina.

Soldații ruși folosesc tot mai multă violență sexuală ca armă, a afirmat procurorul general al Ucrainei

„Sunt afectate toate genurile şi categoriile de vârstă”, a declarat Kostin pentru cotidianele din Funke Media Group şi pentru publicaţia franceză Ouest-France.

El a acuzat soldaţii ruşi că folosesc în mod deliberat violenţa sexuală ca armă în război „pentru a umili ucrainenii”, informează luni DPA, citat de Agerpres.

„În multe cazuri, oamenii sunt violaţi, torturaţi şi apoi ucişi de soldaţi ruşi. Adesea violul are loc în faţa rudelor şi a copiilor”, a spus procurorul general al Ucrainei, care a adăugat că în multe cazuri comandanţii ruşi au ordonat sau au fost de acord cu violul.

Şi directorul filialei germane a organizaţiei Human Rights Watch, Wenzel Michalski, vede o abordare sistematică a violenţelor atunci când vine vorba despre agresiunea militară lansată de Rusia contra Ucrainei la finalul lunii februarie.

„Atrocităţi împotriva civililor sunt parte a tacticii de război a soldaţilor ruşi în Ucraina. Acte de violenţă comise de soldaţi, inclusiv violuri, nu sunt pedepsite de liderii politici şi de armata ruse. Dimpotrivă, încă sunt onorate forţele care acţionează cu brutalitate”, a declarat Michalski pentru Funke Media Group.

Potrivit procurorului general ucrainean, aproape 8.500 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începerea războiului, printre care 440 de copii. De asemenea, cel puţin 11.000 de civili au fost răniţi.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Decembrie 2022 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.