Japonia va lansa, luni, sonda spatiala Hayabusa-2, care trebuie sa se intalneasca in 2018 cu asteroidul 1999 JU3.

Lansarea rachetei H-2A, care va purta in spatiu sonda japoneza Hayabusa-2, fusese initial programata sa aiba loc duminica, la ora 4.30 GMT (6.30 ora Romaniei), de la baza din Tanegashima, situata in sudul arhipelagului nipon, dar a fost reprogramata din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, potrivit AFP. "(Lansarea, n.r.) va avea loc luni, la ora 13.22 si 43 de secunde (6.22 ora Romaniei, n.r.)" a anuntat, sambata, Agentia japoneza de explorare spatiala (JAXA).

Trimiterea in spatiu a sondei nipone va fi transmisa in direct, in format 4K, intr-o transmisiune experimentala prin satelit, pentru testarea tehnologiilor de televiziune in sistem 4K care ofera o imagine cu o rezolutie de patru ori mai mare decat cea disponibila in formatul HD. Odata ajunsa in spatiu, sonda Hayabusa se va indrepta catre 1999 JU3, un asteroid aproape sferic, cu diametrul de aproape un kilometru, in apropierea caruia va ajunge la jumatatea anului 2018. Obiectivul misiunii consta in colectarea unor esantioane de material cosmic de sub suprafata acestui corp ceresc care contine carbon si apa, pentru a identifica materiile organice ce existau in spatiu la originea Sistemului Solar. Revenirea pe Terra este programata pentru sfarsitul anului 2020.

"Aceasta misiune de colectare de materii primitive are potentialul de a revolutiona felul in care intelegem conditiile de formare a planetelor", au explicat cercetatorii care coordoneaza acest proiect al Agentiei spatiale japoneze (JAXA). "In plus, misiunea poate sa ne ofere si alte informatii importante pentru a ne proteja mai bine propria planeta", au mai spus acestia. Hayabusa-2 este aproape identica cu Hayusa, dar beneficiaza de tehnologii imbunatatite, care au tinut cont de numeroasele avarii cu care s-a confruntat sonda din misiunea initiala, ce a reprezentat totusi o reusita. Asteroidul 1999 JU3 are aceeasi orbita ca si asteroidul precedent, Itokawa. El este insa de doua ori mai mare si contine substante organice de natura diferita.

"Ajungand in apropiere de asteroidul 1999 JU3, sonda va analiza suprafata acestuia cu ajutorul instrumentelor de teledetectie", explica specialistii de la JAXA.

Citeste si:
Renovarea inteligentă! Alegerea iluminatului potrivit pentru un...
Renovarea inteligentă!...

Hayabusa-2 va lansa un vehicul spatial robotizat, denumit Minerva2, si un robot denumit Mascot (echivalentul lui Philae, robotul din misiunea Rosetta), creat de Centrul National de Studii Spatiale (CNES) din Franta si de omologul sau german, DLR. Plasate pe asteroid, cele doua mici vehicule spatiale Minerva2 si Mascot vor analiza, in situ, suprafata asteroidului.

Apoi, sonda Hayabusa-2 va trebui sa faca fata unei provocari tehnologice spectaculoase: va lansa un proiectil si se va "ascunde" in spatele asteroidului, in timp ce acel proiectil va exploda deasupra lui 1999 JU3, proiectand in mod violent o bila din metal, care ar trebui sa faca un crater cu un diametru de cativa metri.

Hayabusa-2 va reveni apoi in locul initial si se va plasa pe asteroidul "ranit", pentru a recolta materiale de pe scoarta acestuia. Esantioanele vor fi stocate in capsula care va reveni pe planeta noastra. Acesta este programul teoretic al noii misiuni, care nu ar fi fost posibila fara "miracolul" reusit de precedenta, Hayabusa. Cu o durata de sapte ani si marcata de o serie infernala de defectiuni, misiunea Hayabusa a devenit un veritabil simbol national al perseverentei japoneze, care sfarseste intotdeauna prin a invinge adversitatea.

Citeste si:
Un asteroid „potențial periculos” se apropie de Pământ
Un asteroid „potențial...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.