Potrivit unui studiu al cercetatorilor americani, creierul are neuroni specializati pentru fiecare dintre cele cinci categorii de gust.

Studiul cercetatorilor de la Universitatea Columbia, publicat in revista Nature, a aratat ca "senzorii" de pe limba pentru fiecare gust au un omolog in creier, iar savantii spera ca rezultatele cercetarii vor ajuta la rezolvarea problemelor batranilor care isi pierd simtul gustului.

Afirmatia potrivit careia gustul dulce este perceput doar cu varful limbii este falsa. Fiecare dintre cele circa 8.000 de papile gustative aflate pe toata suprafata limbii este capabila sa simta toate cele cinci gusturi. Fiecare papila are insa celule specializate pentru fiecare dintre gusturi: sarat, amar, acru, dulce si umami. In momentul in care detecteaza un semnal, aceste celule trimit un mesaj catre creier. Pana acum, modalitatea in care creierul prelucreaza aceste mesaje a fost mult discutata. Cercetatorii de la Universitatea Columbia au modificat niste soareci astfel incat neuronii responsabili de gust sa devina fluorescenti cand sunt activati. Apoi au urmarit cu ajutorul instrumentelor de analiza regiunile din creier responsabile cu gustul.

Soarecii au fost apoi hraniti cu o serie de substante chimice pentru a declansa senzorii de pe limba pentru fiecare dintre cele cinci gusturi, in timp ce savantii monitorizau raspunsul creierului. Cercetatorii au descoperit o conexiune directa si specializata intre limba si creier.

"Celulele sunt bine reglate pentru fiecare gust in parte, astfel ca exista o potrivire foarte frumoasa intre celulele din limba si semnalul pe care il reprezinta in creier", a declarat profesorul Charles Zuker pentru BBC News. Descoperirea neaga ideea ca celulele nervoase din creier reactioneaza la gusturi multiple. "In cazul persoanelor in varsta, acestea nu se mai bucura atunci cand mananca, nici nu va dati seama cat de rea este aceasta situatie. Credem ca are o legatura cu celulele papilelor gustative de pe limba", a spus Zuker.

Citeste si:
Adda, declarații cutremurătoare despre starea sa de sănătate....
Adda, declarații...

Celule susa din limba produc noi celule sensibile la gust la fiecare doua saptamani, dar acest proces devine din ce in ce mai greoi pe masura ce organismul imbatraneste. "Descoperirile ne ofera o abordare noua privind posibila rezolvare a acestei probleme, pentru ca ne ofera o intelegere clara a modului de functionare, astfel ca vom putea gasi moduri de imbunatatire a acestei functii", a mai spus profesorul Zuker.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.