Un barbat din Bulgaria, era paralizat de la brau in jos, dupa ce a fost injunghiat in spate, poate sa mearga cu ajutorul unui cadru dupa ce a fost supus unui transplant de celule prelevate din propriul nas pentru a reface traseul nervos al coloanei vertebrale.

Tehnica medicala, descrisa drept un progres de un studiu publicat in revista Cell Transplantation, a implicat efectuarea unui transplant al unor celule care alcatuiesc teaca bulbului olfactiv in coloana vertebrala pentru a construi "o punte nervoasa" intre doua regiuni sectionate ale acesteia.

"Credem ca procedura reprezinta un progres care, pe masura ce va fi dezvoltat, va duce la o schimbare istorica a situatiei cu care se confrunta in prezent persoanele infirme din cauza leziunilor asupra coloanei vertebrale", a spus Geoffrey Raisman, profesor in cadrul Institutului de neurologie al University College din Londra (UCL), care a condus cercetarea.

Pacientul in varsta de 38 de ani, bulgarul Darek Fidyka, a ramas paralizat dupa ce a fost injunghiat in spate, in 2010. Dupa 19 luni de tratament, barbatul este capabil sa execute o serie limitata de miscari voluntare si isi poate simti, desi foarte putin, picioarele, potrivit medicilor care l-au tratat.

Fundatia Nicholls pentru Leziuni ale Coloanei Vertebrale, o organizatie caritabila din Marea Britanie, care a finantat partial cercetarea medicala, a anuntat, intr-o declaratie, ca starea de sanatate a lui Fidyka se amelioreaza mai mult decat se asteptau medicii, iar barbatul este acum capabil sa sofeze si sa duca o viata mai apropiata de cum era inainte de a fi injunghiat, prin prisma gradului de dependenta de alte persoane.

Geoffrey Raisman, specialist in leziuni ale coloanei vertebrale in cadrul UCL, a colaborat cu chirurgii de la Spitalul Universitar din Wroclaw, in Polonia, pentru a indeparta unul dintre cei doi bulbi olfactivi ai pacientului, care sunt responsabili de simtul mirosului. Apoi, medicii au transplantat celulele care alcatuiesc teaca bulbului olfactiv (olfactory ensheathing cells/OEC, n.r.) si fibroblastele nervului olfactiv (ONF) in regiunea lezata din coloana vertebrala.

Citeste si:
Viorel Lis are probleme financiare. Fostul edil al Capitalei este...
Viorel Lis are probleme...

Medicii au folosit o punte nervoasa construita intre cele doua capete ale coloanei vertebrale din regiunea in care fibrele nervoase din sira spinarii fusesera sectionate, potrivit studiului.

Celulele OEC se gasesc atat in sistemul nervos periferic, cat si in cel central. Impreuna cu celulele ONF (fibroblaste, celule ale tesutului conjunctiv, n.r.), acestea alcatuiesc manunchiuri de fibre nervoase care pornesc de la nivelul mucoasei nazale si merg pana la bulbul olfactiv, unde este localizat simtul mirosului.

Cand fibrele nervoase care transporta semnalele privind mirosul sunt lezate, sunt inlocuite de noi fibre care se conecteaza la bulbul olfactiv, au explicat savantii.
Celulele OEC ajuta in cadrul acestui proces prin redeschiderea suprafetei bulbilor olfactiv pentru a permite intrarea noilor fibre nervoase, ceea ce i-a facut pe Raisman si echipa lui sa creada ca transplantarea acestor celule in zona lezata a coloanei vertebrale ar putea contribui la "reconectarea" fibrelor nervoase intrerupte.

Citeste si:
Jean Paler, noi detalii despre starea sa de sănătate: „Medicii spun...
Jean Paler, noi detalii...

Potrivit lui Raisman, tehnica de conectare a fibrelor nervoase cu ajutorul grefelor prelevate din cadrul aceluiasi organism a fost folosita in cadrul unor studii pe animale de mai multi ani, dar niciodata in combinatie cu celulele care alcatuiesc teaca bulbului olfactiv (OEC).

"Folosirea celor doua tipuri de celule pare sa functioneze, dar mecanismul prin care ele interactioneaza este inca neclar", a declarat profesorul Raisman.

Experti care nu au fost implicati in cercetare au spus ca rezultatele ofera speranta, dar este nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege mecanismul care a dus la acest rezultat promitator si de mai multi pacienti tratati cu aceasta metoda, inainte de o evaluare corecta a potentialului procedurii. Geoffrey Raisman si echipa sa planuiesc acum sa repete procedura asupra a trei pana la cinci pacienti in urmatorii cinci ani. "Acest lucru va permite o optimizare graduala a procedurii", a declarat cercetatorul pentru Reuters.

Citeste si:
Sistem unic de exprimare a feedback-ului pentru medici la REGINA...
Sistem unic de exprimare a...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.