Intrucat suprafetele oceanelor de pe Terra au absorbit peste un sfert din totalul emisiilor de CO2 generate de activitatile umane PH-ul acestora a crescut cu 26% pe parcursul ultimilor 200 de ani.

Aproximativ 30 de oameni de stiinta au trecut in revista cateva sute de studii existente despre acest fenomen, pentru a redacta o sinteza prezentata la Pyeongchan (Coreea de Sud), cu ocazia celei de-a 12-a sedinte a Conventiei despre diversitatea biologica (CDB), infiintata de ONU si care se ocupa cu protejarea biodiversitatii, informeaza AFP.

Acest raport a subliniat gravitatea fenomenului - viteza sa este fara precedent -, urmarile sale foarte variate si faptul ca va continua si in deceniile urmatoare.

"Este de acum inevitabil faptul ca, peste 50 sau 100 de ani, emisiile antropogenice de dioxid de carbon vor creste si mai mult aciditatea oceanelor, pana la concentratii care vor avea un impact masiv, cel mai adesea negativ, asupra organismelor marine si a ecosistemelor, ca si asupra bunurilor si serviciilor pe care acestea le furnizeaza", afirma autorii raportului.

Aciditatea oceanelor variaza in mod natural pe parcursul unei zile, anotimpurilor, la nivel local si regional si, de asemenea, in functie de adancimea apei, au precizat ei, avertizand insa ca "ecosistemele si locuitorii din zonele de coasta suporta o variabilitate mai mare decat aceia din teritoriile indepartate de coasta".

Studii precedente au aratat ca fertilizarea anumitor specii este foarte sensibila la acidificarea oceanelor, in timp ce alte specii sunt mai tolerante. Coralii, molustele si echinodermele (stele de mare, aricii de mare, castravetii de mare) sunt deosebit de afectati de aceasta schimbare care le reduce ritmul de crestere si speranta de viata. In schimb, anumite alge si microalge pot beneficia de pe urma acidificarii, la fel ca si anumite tipuri de fitoplancton.

Raportul subliniaza impactul socio-economic deja vizibil in anumite regiuni ale lumii: asupra acvaculturii din nord-vestul Statelor Unite si asupra culturii de scoici. Riscurile care plutesc deasupra barierelor de corali din zonele tropicale reprezinta si ele "un motiv de mare preocupare, pentru ca mijloacele de subzistenta pentru 400 milioane de persoane depind de acele habitate", afirma autorii raportului. Afirmand ca impactul acidificarii oceanice reprezinta un domeniu de studiu inca prea putin cunoscut, oamenii de stiinta au subliniat faptul ca "doar o scadere importanta a emisiilor de CO2 va permite stoparea acestei probleme".

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.