Stresul la locul de munca creste cu 45% riscul de imbolnavire de diabet de tipul II, chiar si in cazul persoanelor cu greutate normala, potrivit unui studiu al Institutului de Epidemiologie din Munich, Germania, scrie dailymail.co.uk

Imbolnavirea de diabet de tipul II duce la cresterea semnificativa a riscului de aparitie a bolilor de inima, atacurilor cerebrale, orbirii si chiar a situatiilor unde este necesara amputarea unor membre.

Cercetatorii de la Institutul de Epidemiologie din Munchen au monitorizat 5.337 de barbati si femei, cu varsta intre 29 si 66 de ani, care aveau un loc de munca constant. Intr-un interval de 12 ani, aproximativ 300 dintre persoanele studiate, care fusesera sanatoase la inceput, s-au imbolnavit de diabet de tipul II. Pe langa masurarea indicelui de masa corporala (IMC, raportul dintre greutate si patratul inaltimii) si informatii privind istoricul medical al familiilor, cercetatorii au chestionat voluntarii si in legatura cu nivelul de stres de la locul de munca. Stresul la locul de munca a fost definit de cercetatori, in cadrul acestui studiu, ca fiind situatia cand angajatul este pus in fata unor sarcini greu de indeplinit, fara a avea niciun control asupra modului de rezolvare a acestora, scrie MEDIAFAX.

Cercetatorii au descoperit ca voluntarii cei mai stresati la locul de munca prezentau un risc cu 45% mai mare de a se imbolnavi de diabet de tipul II. Studiul, publicat in revista Psychosomatic Medicine, arata ca si in cazul persoanelor cu un IMC relativ normal, stresul la locul de munca ramane un important factor de risc. Un indice de masa corporala egal sau mai mare de 30 de unitati este vazut, de obicei, ca o zona cu risc crescut de instalare a diabetului.

"Potrivit datelor noastre, in mare, unul din cinci angajati se confrunta cu un nivel marit de stres la locul de munca. Nu ne referim la stresul normal cu care ne confruntam la munca, ci mai degraba la situatia in care persoanele in cauza clasifica presiunea la care sunt supuse ca fiind foarte mare si, in acelasi timp, se confrunta cu foarte putina flexibilitate legat de modalitatea de indeplinire a sarcinilor sau deloc, iar puterea de decizie nu le apartine", a declarat profesorul Karl-Heinz Ladwig.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Mecanismul prin care stresul duce la diabet nu este clar cunoscut, dar este posibil ca expunerea constanta la niveluri ridicate ale hormonilor asociati cu stresul sa afecteze echilibrul glucozei din organism. Un nivel marit de glucoza in sange poate afecta sistemul circulator si organele corpului. Printre simptomele acestei boli se numara oboseala, setea, urinarile frecvente si vindecarea lenta a ranilor.

Diabetul de tipul II era cunoscut in trecut ca "diabet cu instalare tarzie", cele mai multe cazuri aparand in randul persoanelor de varsta mijlocie si mai batrane, dar in prezent tot mai multi adolescenti si persoane cu varsta pana in treizeci de ani sunt diagnosticati cu diabet de tipul II.

Alasdair Rankin, director de cercetare la Diabetes UK, spune ca oamenii de stiinta incep sa investigheze rolurile jucate de stres si un program de lucru prelungit in imbolnavirea de diabet de tipul II. "S-a demonstrat ca multi dintre acesti factori sunt legati cu diabetul de tipul II. Dar este greu de spus daca acest lucru se intampla printr-un efect direct asupra organismului sau toti acesti factori afecteaza modul in care avem grija de sanatatea noastra. Este nevoie de cercetari suplimentare pe acest subiect. Gestionarea stresului la locul de munca este importanta si este un lucru rational. Stim ca modul cel mai bun de a reduce riscul de imbolnavire de diabet de tipul II este sa avem grija de greutate, mancand sanatos si echilibrat si facand exercitii fizice regulat", a declarat Rankin.

Citeste si:
Dana Roba a chemat ambulanța. Starea ei s-a agravat, după...
Dana Roba a chemat ambulanța....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.