Bebelusii din uter dau semne de invatare incepand din saptamana a 34-a de dezvoltare, cu trei saptamani mai devreme decat se stia pana acum, au descoperit cercetatorii americani, informeaza Reuters.

"(Descoperirea, n.r.) a deschis noi perspective" in privinta varstei de la care incep sa invete bebelusii, a declarat joi Charlene Krueger, coordonatoarea studiului, profesor asociat la Colegiul pentru infirmiere al Universitatii din Florida.

Studiul, publicat in revista Infant Behavior and Development, a urmarit 32 de femei din saptamana 28 pana in saptamana 38 de sarcina, in cadrul unei cercetari care a urmarit sa identifice aparitia abilitatilor de invatare, scrie MEDIAFAX.

Charlene Krueger le-a rugat pe femei sa repete de trei ori cu voce tare o poezioara pentru copii cu durata de 15 secunde, de doua ori pe zi, timp de sase saptamani. Poezioara aleasa nu fusese cunoscuta dinainte de mame. Ritmul cardiac al fetusilor a fost monitorizat la 32, 33 si 34 de saptamani, in timp ce ascultau o inregistrare cu vocea unei femei necunoscute, care spunea poezioara.

Pana in saptamana 34, ritmul cardiac al fetusilor testati a aratat o usoara incetinire in timp ce ascultau inregistrarea, fata de un grup de control format din fetusi al caror ritm cardiac se accelera usor in timp ce ascultau inregistrarea unei poezioare noi. Cercetatoarea americana a afirmat ca un ritm cardiac in scadere a fost asociat de multa vreme cu faptul ca un fetus recunoaste lucruri familiare, in timp ce un ritm cardiac accelerat constituie o reactie la un sunet sau o experienta noua.

In saptamana 34 de sarcina, mamele au incetat sa mai recite poezioara. "La 38 de saptamani, am ajuns la concluzia ca fetusul isi amintea ritmul poezioarei respective, adica la patru saptamani dupa ce mama inceta sa o recite. Cu cat reactia era mai profunda si mai prelungita (la 38 de saptamani), cu atat eram mai sigura ca avusese loc un proces de invatare", a adaugat Charlene Krueger.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Aceasta a explicat ca descoperirea ar putea contribui la ingrijirea bebelusilor prematuri din sectiile de neonatologie, precizand ca intentioneaza sa plaseze inregistrari cu vocea mamei in patutul copiilor, astfel incat bebelusii sa beneficieze de impactul pozitiv al acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.