Maladia Alzheimer va putea fi diagnosticata mai repede si mai simplu cu ajutorul unor markeri biologici, potrivit unui studiu realizat de un grup international de neurologi.

"Gratie acestei noi abordari, va fi de acum inainte posibil sa diagnosticam mai repede si mai simplu" maladia Alzheimer, spune profesorul in neurologie si cercetatorul francez Bruno Dubois, coordonator al studiului, publicat in The Lancet Neurology.

Dupa noua ani de cercetari, specialistii au definit si validat noi criterii pentru a diagnostica aceasta maladie neurodegenerativa in plina expansiune. Maladia afecteaza circa 40 de milioane de persoane in lume. Numarul pacientilor ar putea sa se multiplice de trei ori pana in 2050.

Boala debuteaza de obicei prin tulburari de memorie, apoi dificultati de orientare in spatiu si timp, tulburari de comportament si pierderea autonomiei. Insa aceste simptome nu sunt specifice doar maladiei Alzheimer, iar boala "nu putea fi diagnosticata in mod sigur intr-un stadiu precoce", spune Dubois.

Trebuia, in general, sa se astepte ca boala sa evolueze spre dementa sau ca pacientul sa decedeze pentru ca specialistii sa examineze leziunile din creier. Analizand studiile pe acest subiect, cercetatorii au ajuns la un consens in ceea ce priveste diagnosticul maladiei Alzheimer, pornind de la doua profiluri clinice specifice.

Cazurile tipice (80 - 85% din total) sunt caracterizate prin tulburari de memorie episodice pe termen lung, in timp ce cele atipice sunt caracterizate fie prin tulburari ale memoriei verbale, fie prin tulburari de comportament.

Fiecare dintre aceste profiluri, potrivit cercetatorilor, trebuie sa fie confirmat prin cel putin un marker biologic, adica fie o punctie lombara, care arata concentratiile anormale de proteine cerebrale in lichidul cefalorahidian, fie o tomografie prin emisie de pozitroni a ceierului, care permite vizualizarea activitatii tesuturilor.

Citeste si:
Premiera mondiala: pielea unui copil, reconstituita in proportie de...
Premiera mondiala: pielea...

Desi nu exista deocamdata tratamente eficiente contra maladiei Alzheimer, diagnosticarea simpla si precoce va fi utila mai ales in cercetare, spune Dubois.

Cu ajutorul noilor descoperiri, specialistii si-au dat seama, de exemplu, ca 36% dintre cazurile diagnosticate in mod traditional erau false.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.