Senzatia de "fluturi in stomac" poate fi un prim simptom al maladiei Parkinson si al sclerozei multiple, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii britanici, care arata ca aceste boli neurologice pot fi provocate si de un sistem digestiv nesanatos.

Specialistii spun ca starile de anxietate si de nerabdare pot conduce la senzatia de "fluturi in stomac", care de obicei dispare odata cu eliminarea cauzelor tulburarii.

Insa legaturile neurologice dintre sistemul digestiv si creier care provoaca senzatia de "fluturi in stomac" sunt asociate si cu maladii degenerative, precum Parkinson, scleroza multipla si mai multe boli mintale.

"Stomacul si creierul impart acelasi sistem nervos si comunica", a spus Anton Emmanuel, specialist neuro-gastroenterolog la University College si la National Hospital for Neurology din Londra. "Din acest motiv, cand esti stresat sau simti emotii puternice, precum frica, prezinti simptome gastrontestinale, precum nevoia de a fugi la toaleta", a mai spus acesta.

Noul studiu sugereaza ca unele maladii ale creierului pot fi provocate de un sistem digestiv bolnav, pentru ca semnalele nervoase "calatoresc" si in partea opusa, cea a stomacului.

Studiul, publicat in Movement Disorders, arata ca bolnavii de Parkinson prezinta o mai mare probabilitate de a suferi si de suprapopulare bacteriana a intestinului subtire, caracterizata prin inmultirea exagerata a unor bacterii care in niveluri normale nu sunt daunatoare. Printre simptomele acestei tulburari - care ramane de multe ori nediagnosticata sau este confundata cu sindromul colonului iritabil - se numara balonarea, diareea si durerile abdominale.

Autorii noului studiu spun ca aceste bacterii prezente in numar exagerat in intestin produc anumite substante care afecteaza nervii din stomac, ce distrug la randul lor zone din creier - provocand aparitia maladiei Parkinson sau a sclerozei multiple. Distrugerea se realizeaza prin intermediul patogenilor din sange care afecteaza sistemul imunitar, provocand distrugeri la nivel neurologic.

Citeste si:
Gastric sleeve: Ce presupune operația de micșorare a stomacului
Gastric sleeve: Ce presupune...

Maladia Parkinson consta in deteriorarea treptata a unei mici zone din creier si afecteaza mai ales persoanele in varsta.

Scleroza multipla este una dintre cele mai comune boli neurologice in randul tinerilor si apare atunci cand sistemul imunitar ataca sistemul nervos. Ambele boli au o gama larga de simptome, precum lipsa de control al miscarilor, oboseala, dureri, depresie. Simptomele pot fi ameliorate prin tratament, dar maladiile sunt incurabile.

In prezent se lucreaza la descifrarea genomului bacteriilor din organismul uman, fapt care ar putea conduce la tratamente personalizate.

Pana atunci, specialistii recomanda un stil de viata sanatos, inclusiv o dieta care sa contina alimente ce incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune si digestia eficienta. Aceasta ar putea avea efect pozitiv si in cazul tulburarilor precum anxietatea si depresia. Specialistii recomanda un consum regulat de fibre si probiotice, precum iaurtul natural, limitarea consumului de zahar, al alimentelor procesate, grasimilor animale si al medicamentelor antibiotice si antiinflamatorii, care cauzeaza tulburari la nivelul sistemului digestiv.

Citeste si:
Noi medicamente vor fi introduse pe lista celor gratuite și compensate
Noi medicamente vor fi...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.