Începând din 1 aprilie 2022, lista medicamentelor compensate se va extinde cu alte 34 de molecule noi.

Cele 34 de molecule noi introduse pe lista medicamentelor compensate

Guvernul a aprobat vineri proiectul de Hotărâre care prevede modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei medicamentelor gratuite și compensate de stat, cu sau fără contribuție personală.

În această categorie se includ medicamentele pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi medicamentele care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate.

Noua actualizare a listei presupune introducerea a 34 de molecule noi pentru bolnavii cu afecțiuni neurologice și Parkinson, ciroză biliară, boli endocrine și metabolice, boli cronice ale rinichiului, boli degenerative ale ochiului (glaucom).

Decontarea triplei terapii (Kaftrio)

Totodată, s-a introdus gratuitate și compensare pentru medicamentele destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, pentru pacienții cu diabet zaharat, pentru tratarea bolilor rare - hemofilie/talasemie, pentru hipertensiune pulmonară, amiotrofie spinală, amiloidoză și angioedem ereditar, a anunțat Ministerul Sănătății.

"Continuăm creșterea accesului pacienţilor la tratamente de ultimă generație. Este a doua actualizare a listei de medicamente compensate și gratuite din acest an pentru pacienții cu boli cronice grave", a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

De asemenea, a fost aprobată și decontarea triplei terapii (Kaftrio) pentru persoanele care suferă de fibroză chistică.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2022 - 05 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.