Obezitatea și supraponderabilitatea reprezintă factori de risc pentru numeroase afecțiuni cum ar fi diabetul zaharat tip II, hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral etc.

Chiar dacă dieta echilibrată și exercițiile fizice pot ajuta la reducerea greutății, cazurile cu risc semnificativ de apariție a afecțiunilor de mai sus pot avea nevoie de mai mult ajutor și de rezultate mult mai rapide. Acesta este unul dintre motivele pentru care din ce în ce mai multe persoane apelează la proceduri bariatrice sau de scădere în greutate.

Aceste proceduri reprezintă o opțiune excelentă de a pierde în greutate și de a reduce riscul de apariție a anumitor afecțiuni sau complicații.

Când vine vorba de procedurile bariatrice însă, acestea pot fi de mai multe tipuri, fiecare cu o metodă diferită de a ajunge la același rezultat, adică cel de a reduce greutatea corporală.

Una dintre aceste proceduri se numește gastric sleeve și implică înlăturarea laparoscopică a aproximativ 80% din stomac, acesta luând într-un final forma unui tub cu volumul de aproximativ 100 ml, reducând astfel cantitatea de alimente care poate fi consumată la o singură masă.

În continuarea acestui articol vom discuta, pe scurt, despre ce presupune operația de micșorare a stomacului şi care sunt beneficiile oferite de intervenţie.

Ce presupune operația gastric sleeve?

Există mai multe tipuri de operații de scădere în greutate, fiecare având metode diferite de a ajunge la același rezultat.

Unele dintre ele se pot axa pe diminuarea cantității de alimente care poate fi ingerată, iar altele se pot concentra pe accelerarea tranzitului bolului alimentar, astfel încât organismul să aibă mai puțin timp la dispoziție pentru a absorbi nutrienții și vitaminele din hrana consumată.

Mai mult decât atât, există și opțiuni care combină ambele metode de slăbire, adică și reducerea cantității consumate de alimente, dar și accelerarea acesteia prin intestin.

Citeste si:
Dana Roba, adevăratul motiv pentru care amână operația de...
Dana Roba, adevăratul motiv...

În ceea ce privește operația de micșorare a stomacului gastric sleeve, aceasta folosește metoda de reducere a cantității alimentelor ingerate pentru a ajuta persoana interesată să slăbească.

Pe lângă faptul că această operație este permanentă și reduce cantitatea bolului alimentar, operația gastric sleeve poate schimba și apetitul, persoana în cauză prezentând mult mai rar senzația de foame și mult mai des senzația de sațietate.

Cum se realizează operația de micșorare a stomacului?

Procedura de micșorare a stomacului este realizată laparoscopic, adică prin incizii de mici dimensiuni efectuate la nivelul abdomenului.

Prin aceste incizii chirurgul va introduce trocare prin care se introduc pensele de lucru, respectiv camera video și instrumente speciale pentru a putea tăia sau rezeca stomacul, dându-i formă de tub sau mânecă, cu un volum de aproximativ 100 ml.

Citeste si:
Dana Roba, mărturisiri cutremurătoare. Make-up artista, din nou pe...
Dana Roba, mărturisiri...

Datorită abordării laparoscopice, operația poate dura aproximativ două ore, iar riscul de apariție a complicațiilor este mult mai redus.

În funcție de fiecare caz în parte, internarea poate dura 2 sau 3 zile.

Beneficiile procedurii gastric sleeve

Deoarece procedura se realizează doar la nivelul stomacului și nu implică folosirea unor corpuri străine, operația gastric sleeve prezintă anumite beneficii specifice cum ar fi:


  • reducerea permanentă a stomacului, crescând astfel senzația de sațietate;


  • stomacul funcționează la fel, ceea ce înseamnă că majoritatea alimentelor pot fi consumate în continuare, dar în cantități mici;


  • nu necesită montarea inelelor gastrice sau a altor obiecte străine în corp;


  • procedura este efectuată mult mai rapid;

    Citeste si:
    Ana Baniciu, primele declarații despre operația de rinoplastie:...
    Ana Baniciu, primele...

  • există risc diminuat de apariție a unei deficiențe de vitamine și nutrienți, deoarece bolul alimentar nu circulă mai rapid prin intestin.


După operație

După ce procedura de micșorare a stomacului s-a încheiat, medicul specialist va discuta cu pacientul atât despre regimul alimentar pe care îl va avea timp de câteva săptămâni, cât și despre alte posibile restricții fizice, în funcție de locul de muncă și de stilul de viață practicat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2023 - 08 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.