Un iPhone modificat pentru a asigura functiile unui pancreas artificial a permis mentinerea eficienta a concentratiilor adecvate de zahar sangvin la persoanele diagnosticate cu diabet juvenil, potrivit unui studiu clinic ale carui rezultate au fost prezentate weekendul trecut.

Persoanele diabetice trebuie sa isi verifice glicemia de mai multe ori pe zi si sa se injecteze cu insulina pentru a-si mentine concentratia de glucoza din sange la un nivel considerat normal.

Noul pancreas artificial, construit pe baza unui iPhone, a permis o mentinere mult mai eficienta a unei glicemii normale, evitand astfel variatiile periculoase ale concentratiei de glucoza din sange, au explicat autorii acestui studiu, publicat duminica in revista medicala americana New England Journal of Medicine.

Diabetul juvenil sau de tipul 1 se manifesta in general in copilarie sau in adolescenta. Este o boala cronica, rezultand dintr-o disfunctie a pancreasului, care nu mai este capabil sa produca suficienta insulina, un hormon ce permite mentinerea la concentratii normale a glucozei din sange.

In prezent, anumite persoane diabetice folosesc pompe cu insulina pentru a-si reglementa concentratia de zahar sangvin, prin intermediul unor injectii ce pot fi programate, administrate in mici cantitati si cu regularitate, cu scopul de a reproduce eliberarea naturala a hormonului de catre pancreas.

Insa aceste pompe nu se ajusteaza automat in functie de nevoile variabile ale bolnavului si nu elibereaza glucagon, un hormon care provoaca o crestere a cantitatii de glucoza din sange.

Spre deosebire de acele pompe, noul aparat construit pe baza unui iPhone elibereaza insulina si glucagon aproape fara nicio interventie din partea pacientului.

Acest "pancreas bionic" foloseste un senzor amplasat intr-un ac inserat sub piele, care controleaza in mod automat si in timp real concentratiile de zahar din organism si injecteaza, in functie de nevoile pacientului, cantitatile necesare de insulina si de glucagon, cu ajutorul a doua minipompe automate.

"Pancreasul bionic scade concentratia medie de glucoza sangvina la un nivel care reduce considerabil riscul de complicatii diabetice", a subliniat Steven Russell, profesor la Massachusetts General Hospital, coordonatorul studiului.

Citeste si:
iPhone vs. smartphone-uri Samsung: care este cel mai bun?
iPhone vs. smartphone-uri...

Cercetatorii au testat noul aparat timp de cinci zile pe 20 de adulti care si-au continuat intr-o maniera normala activitatile zilnice. Oamenii de stiinta au evaluat pancreasul artificial si cu ajutorul a 32 de adolescenti, timp de cinci zile, intr-o tabara de vacanta pentru pacientii tineri diagnosticati cu diabet de tipul 1.

Savantii au constatat in grupul de adulti o scadere cu circa 37% a numarului de interventii necesare pentru a corecta concentratiile prea scazute de glucoza (hipoglicemie) in raport cu pompele manuale.

In grupul de adolescenti care au utilizat pancreasul bionic, reducerea interventiilor necesare pentru a evita declansarea hipoglicemiei a fost de peste doua ori mai mare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.