Fumatul de canabis, chiar daca este rar, afecteaza parti esentiale ale creierului, implicate in dezvoltarea emotiilor si a motivatiei, mai ales in cazul tinerilor,

Studiile anterioare s-au concentrat pe consumatorii constanti de canabis si au demonstrat ca tetrahidrocanabinolul (THC), compusul activ din canabis, "reface conexiunile creierului", conform dailymail.co.uk, citat de MEDIAFAX.

Insa acest studiu, efectuat de oamenii de stiinta de la Scoala de medicina de la Harvard si de la Universitatea Northwestern din Chicago, este primul care demonstreaza impactul consumului ocazional de marijuana asupra creierului.

Cercetatorii americani au analizat tomografiile realizate la nivelul a 20 de tineri, cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, care consumau canabis. Apoi, le-au comparat cu tomografiile cerebrale ale unui grup de 20 de tineri care nu au fumat niciodata acest drog.

Oamenii de stiinta au descoperit diferente majore in doua regiuni ale creierului, nucleus accumbens si amigdala creierului, asociate cu dezvoltarea emotiilor si a motivatiei, dar si a dependentei.

In fiecare caz, au fost observate schimbari asociate direct cu dozele de canabis care au fost fumate - astfel, regiunea nucleus accumbens devenise neobisnuit de mare, in timp ce regiunea amigdalei fusese deformata.

"Unele dintre aceste persoane au consumat marijuana pentru a se simti bine doar o data sau de doua ori pe saptamana. Oamenii cred ca este in regula sa consumi droguri in scop recreational, daca se descurca bine la serviciu sau la scoala, insa datele pe care le-am obtinut arata ca nu este asa", a declarat Hans Breiter, unul dintre cercetatorii de la Universitatea Northwestern, in studiul publicat in Journal of Neuroscience.

Consumatorii de droguri analizati in acest studiu au fumat canabis cel putin o data pe saptamana, dar nu dezvoltasera dependenta psihologica de acest obicei.

Oamenii de stiinta americani considera ca aceste modificari reprezinta rezultatul faptului ca creierul utilizatorilor se adapteaza la expunerea moderata la canabis.

Citeste si:
Canabis cultivat în sere pe o suprafaţă de 60.000 de metri pătraţi...
Canabis cultivat în sere pe o...

"Acest studiu nou si riguros are unele rezultate cu adevarat interesante si importante deoarece sugereaza ca pana si utilizarea moderata a canabisului de catre tineri este asociata cu modificari ale creierului", a precizat Michael Bloomfield, de la Consiliul de cercetare medicala din Marea Britanie.

Michael Bloomfield a afirmat ca acest studiu va fi utilizat pentru o cercetare stiintifica separata, care urmareste legatura dintre bolile mintale, cum ar fi schizofrenia, si consumul de canabis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.