Descoperirea unor anomalii pe o gena prezenta in tumorile incurabile din creierele copiilor a oferit medicilor noi posibilitati de tratament pentru a combate aceasta forma de cancer, potrivit unui studiu publicat duminica.

Cercetatorii au identificat o serie de mutatii (anomalii) ale genei ACVR1 intr-o tumoare cerebrala maligna, un gliom al trunchiului cerebral (DIPG), prima cauza de mortalitate provocata de cancerul cerebral la copii.

Este pentru prima data cand aceste mutatii au fost detectate intr-o tumoare canceroasa, potrivit revistei stiintifice britanice Nature Genetics, care a publicat duminica trei studii ce trateaza acest subiect. Aceasta gena mutanta reprezinta o noua tinta terapeutica, pentru care sunt in curs de dezvoltare cativa inhibitori specifici, au precizat oamenii de stiinta, scrie MEDIAFAX.

Gliomul, care afecteaza copiii intre 5 si 8 ani (30-40 cazuri noi pe an in Franta si aproximativ 300-400 cazuri noi pe an in Europa), se dezvolta la jonctiunea dintre creier si maduva spinarii, o zona unde sunt generate functii vitale, iar din acest motiv sunt inoperabile.

Singurul tratament este radioterapia, insa fara rezultate durabile: cei mai multi dintre copii mor in urmatorii doi ani dupa diagnosticare si jumatate dintre ei mor in mai putin de un an dupa diagnosticare. Niciun progres notabil nu a fost facut de la introducerea radioterapiei, la sfarsitul anilor 1950, a explicat medicul Jacques Grill de la Institutul Gustave Roussy din Franta, coautor al studiului, alaturi de Chris Jones, cercetator la Institute of Cancer Research din Londra.

Acele mutatii au fost evidentiate si in cazul unei maladii genetice foarte rare (500 de cazuri in lume), boala omului de piatra, in timpul careia muschii si tendoanele se transforma in oase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.