Doi astronomi - un american si un german - au observat pentru prima data in istoria monitorizarii spatiale felul misterios in care un asteroid s-a dezintegrat, iar descoperirea lor a fost descrisa pe larg intr-un articol aparut joi in revista Astrophysical Journal Letters.

"Sa vezi cum acel obiect se spargea in bucati sub ochii nostri era cu adevarat surprinzator", a declarat David Jewitt, profesor de astrofizica la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), coordonatorul studiului. "A fost cu adevarat ceva bizar", a adaugat Jessica Agarwal, astronom la Institutul Max Planck din Germania, coautoare a studiului.

Acel asteroid dezintegrat, care primise denumirea P/2013 R3, fusese detectat pentru prima data pe 15 septembrie 2013 si a fost descris in acel moment drept un obiect neobisnuit cu o aparitie neclara. Monitorizarile realizate 15 zile mai tarziu cu telescopul Keck de pe muntele Mauna Kea din Hawaii au relevat trei obiecte care se deplasau impreuna prin spatiu, intr-un nor de praf, cu un diametru apropiat de cel al Terrei.

Avand o rezolutie superioara, telescopul spatial Hubble le-a permis cercetatorilor sa remarce ca existau de fapt 10 obiecte distincte, fiecare avand in urma sa un fel de coada, ca o cometa. Patru dintre cele mai mari fragmente aveau o raza de circa 200 de metri, ceea ce inseamna ca acele corpuri ceresti erau de doua ori mai mari decat un stadion de fotbal.

Masuratorile realizate de Hubble arata, totodata, ca aceste fragmente se indeparteaza unele de altelele, incet, cu o viteza estimata la 1,5 kilometri pe ora.

Asteroidul a inceput sa se dezintegreze la inceputul anului trecut, insa ultimele imagini arata ca noi bucati si fragmente continua sa apara.

Este foarte improbabil ca aceasta fragmentare a asteroidului sa fi rezultat dintr-o coliziune cu un alt obiect ceresc, care ar fi fost instantanee si violenta, explica astronomii.

Cercetatorii au indepartat si teoria dezintegrarii provocate de presiunea ghetii din interior care s-ar topi si ar incepe sa se vaporizeze, intrucat asteroidul este prea rece si prea indepartat de Soare - o distanta de 480 milioane de kilometri, pe care a mentinut-o inca de la nasterea Sistemului Solar in urma cu 5 miliarde de ani.

A ramas doar scenariul potrivit caruia acest asteroid se dezintegreaza sub efectul subtil al razelor solare care, de-a lungul timpului, au generat o accelerare a vitezei sale de rotatie, afirma aceiasi oameni de stiinta. Acel efect al fortei centrifuge a sfarsit prin a fractura structura interna fragilizata a asteroidului, ajutata probabil de numeroase coliziuni cu alte corpuri ceresti de-a lungul mileniilor.

Citeste si:
Un asteroid „potențial periculos” se apropie de Pământ
Un asteroid „potențial...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.