O crestere fara precedent a alizeelor din Oceanul Pacific a franat incalzirea globala in ultimii 12 ani, insa efectele acestui fenomen sunt temporare, iar temperaturile globale vor reincepe sa se ridice, potrivit unui studiu publicat luni in revista Nature.

Cresterea puternica a alizeelor care sufla din cele doua Americi pana in Pacificul de Vest, in regiunea ecuatorului, a stimulat miscarea apelor oceanice, au afirmat autorii acestui studiu, o echipa de cercetatori australieni.

"Daca alizeele sufla cu o anumita vigoare, apa calda care se acumuleaza incepe sa se deplaseze spre interiorul marii", a explicat coordonatorul studiului, Matthew England.

"Intr-o anumita maniera, acest proces inchide sub suprafata oceanului energia degajata de gazele cu efect de sera si acesta este fenomenul care a provocat aceasta oprire (a procesului de incalzire globala)", a adaugat el.

Studiul a comparat plafonul inregistrat in 2001 cu plafonul precedent, dintre 1940 si 1975, si a identificat o legatura cu fazele reci de oscilatie decenala din Oceanul Pacific (ODP), o fluctuatie pe o perioada de 20-30 de ani a temperaturii inregistrate la suprafata marii.

Aceasta legatura explica motivul pentru care incalzirea globala nu este un fenomen regulat si continuu - un argument avansat de sceptici -, ci un fenomen pe etape, intre doua perioade cu temperaturi mai mult sau mai putin constante, a subliniat acelasi cercetator, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta pauza in incalzirea temperaturilor de la suprafata nu inseamna ca incalzirea globala s-a oprit. Am vazut cum ghetarii arctici s-au topit pana la un nivel record. Suprafetele inghetate de pe continente se topesc si ele la fel de repede, iar temperaturile din oceane vor continua sa creasca", a adaugat coordonatorul studiului.

Autorii studiului, la care au participat si savanti americani, au descoperit ca "exista suficient de multa caldura captiva in ocean pentru a explica" plafonarea temperaturilor inregistrata in ultimii ani. Oceanele capteaza aceasta caldura suplimentara, mai ales Oceanul Pacific, intrucat alizeele au crescut considerabil in intensitate in ultimele doua decenii.

Citeste si:
Decizie radicală luată de Austria: Guvernul nu mai construiește...
Decizie radicală luată de...

Insa, aceasta crestere in intensitate este doar temporara si efectele sale de racire vor inceta si chiar vor fi inversate, imediat ce ODP va intra intr-o faza calda, in cel mult un deceniu.

"Atunci cand alizeele incetinesc sau chiar se opresc, absorbtia caldurii de catre oceane se inverseaza si vom avea atunci, in mod invers, un surplus de caldura deversat in atmosfera", a explicat Matthew England. Dupa aceasta plafonare a temperaturilor, se va produce, astfel, o accelerare a incalzirii globale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.