Nivelul anormal de clor prezent in neuronii fatului la nastere sunt decisive pentru aparitia autismului si pot fi reduse prin administrarea precoce a unui medicament diuretic, releva experimentele efectuate de cercetatorii francezi, care au validat utilizarea tratamentului pentru copiii autisti.

Potrivit AFP, comunitatea stiintifica este de acord ca autismul apare foarte devreme si anume in stadiul fetal si/sau postnatal. Profesorul Yehezkel Ben-Ari, director de cercetare emerit la Institutul national al sanatatii si cercetarii medicale (INSERM) din Paris, si echipa sa de specialisti de la Institutul de neurobiologie al Mediteranei (INMED), au facut un pas decisiv pentru intelegerea autismului, rezultatele studiului lor fiind publicate joi, in revista Science.

Cercetatorii au inregistrat pentru prima oara activitatea neuronilor embrionari si imediat dupa nastere, pentru a observa modificarile concentratiei de clor, mai precis, ale ionilor clorura, scrie MEDIAFAX.

In timpul experimentelor pe soareci, cercetatorii au injectat femelelor gestante o substanta ce provoaca autismul, denumita valproat. Atat in cazul autismului genetic, cat si al celui indus de valproat, cercetatorii au observat niveluri anormal de ridicate de clor la puii nou-nascuti. Pentru soarecii sanatosi, aceste niveluri scadeau brusc in timpul nasterii.

Un medicament diuretic, bumetadina, administrat mamelor la scurt timp inainte de nastere reface activitatea cerebrala pana aproape de normal si corecteaza comportamentul "autist" al urmasilor.

Oamenii de stiinta au aratat, de asemenea, rolul diuretic al hormonului care declanseaza travaliul si nasterea, oxitocina, ce scade nivelul de clor din celulele nervoase ale creierului.

In schimb, acest hormon este ineficient in cazul fetusilor cobailor predispusi la autism, clorul acumulandu-se in concentratii anormale in neuronii acestora.

Daca acest hormon este blocat in cazul femelelor de soarece gestante sanatoase, puii acestora au niveluri de clor ridicate si un comportament autist.

Acest studiu valideaza testele clinice care au utilizat acest medicament diuretic in cazul persoanelor afectate de autism, considera profesorul Ben Ari. El s-a referit la o serie de teste efectuate pe un grup de peste 50 de copii, cu varsta cuprinsa intre 11 si 13 ani, ale caror rezultate au fost publicate in decembrie 2012.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

In trei sferturi dintre cazuri, tratamentul a permis atenuarea simptomelor si imbunatatirea capacitatii de interactiune cu mediul inconjurator, desi, odata cu incetarea terapiei, tulburarile au reaparut.

In prezent, este in curs de desfasurare un test complementar, efectuat pe 80 de copii diagnosticati cu autism, iar rezultatele ar trebui sa fie disponibile, cel mai tarziu, in 2015.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.