"Adam", primul barbat modern, a aparut prima data pe Pamant in urma cu aproximativ 209.000 de ani, ceea ce inseamna cu 9.000 de ani mai devreme decat credeau oamenii de stiinta, se arata intr-un studiu al cercetatorilor britanici, informeaza dailymail.co.uk.

Aceasta noua cercetare il situeaza pe Adam pe Pamant in acelasi interval de timp cu jumatatea sa, Eva, si contrazice un studiu recent potrivit caruia cromozomul Y a precedat oamenii moderni, transmite MEDIAFAX.

Studiul, condus de Eran Elhaik, de la University of Sheffield, si Dan Graur, de la University of Houston, a avut scopul de a il pune pe "Adam in locul sau de drept in istoria evolutionista".

Echipa de cercetatori a stabilit "data nasterii" lui Adam folosind informatii genetice existente. Pentru a calcula varsta cromozomului Y, cercetatorii au inmultit varsta medie la care tatii au primul copil cu numarul de mutatii descoperite. Apoi au impartit aceasta cifra la rata mutatiilor cromozomului Y - numarul de ani necesari, in medie, pentru ca o mutatie genetica sa apara.

"Bineinteles ca putem manipula fiecare dintre aceste variatii pentru a face ca datele sa fie mai vechi sau mai noi", a spus profesorul Elhaik. "In studiul nostru am demonstrat ca cercetarile anterioare au manipulat toate aceste variabile pentru a demonstra ca cromozomul Y este mai vechi", a mai spus acesta.

Elhaik s-a referit la un studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Arizona, care sugera ca cromozomul Y uman a aparut prin imperecherea diferitelor specii de hominizi, ceea ce sugera ca primul barbat modern aparuse pe Pamant in urma cu 500.000 de ani.

Insa Elhaik spune ca cei mai vechi stramosi ai lui Homo sapiens nu ar fi putut sa se fi nascut atunci.

"Putem spune cu certitudine ca primii oameni moderni au aparut in Africa, in urma cu 200.000 de ani", a spus Elhaik.

"Este evident ca oamenii moderni nu s-au incrucisat cu hominizii care au trait in urma cu 500.000 de ani. De asemenea, este cert ca nu a fost un singur 'Adam' si o singura 'Eva', ci mai degraba grupuri de 'Adami' si 'Eve', care au coexistat si au ratacit impreuna in lumea noastra", a mai declarat Eran Elhaik.

Rezultatele unui alt studiu, publicat in luna august a anului trecut, aratau ca Adam si Eva au locuit in Africa in aceeasi perioada, dar probabil nu s-au intalnit niciodata.

Citeste si:
Preotul Mirea Vîrtejanu, sfaturi pentru Monica Odagiu, după ce a...
Preotul Mirea Vîrtejanu,...

Anterior, s-a crezut ca "purtatorul de cromozom Y - Adam" si "Eva Mitocondriala" - cei mai recenti stramosi comuni ai barbatilor si ai femeilor - au trait in perioade diferite de timp.

Dar, un studiu realizat pe 69 de barbati din intreaga lume a aratat ca "purtatorul de cromozom Y - Adam" a pasit pe Pamant in urma cu 120.000 - 156.000 de ani, mult mai devreme decat s-a crezut anterior.

Acest studiu il plaseaza pe Adam mai aproape de perioada de timp in care a trait Eva, in urma cu 99.000 - 148.000 de ani.

Cercetatorii de la Universitatea Stanford, California, au spus ca era "destul de improbabil" ca cei doi sa fi trait exact in aceeasi perioada de timp.

"Studii anterioare au indicat ca cel mai recent stramos comun al barbatului a aparut mult mai tarziu (in urma cu 50.000- 115.000 de ani, n.r.) decat cel mai recent stramos comun al femeii. Dar, acum, cercetarile noastre arata ca nu exista discrepante", a spus Carlos Bustamante, de la Universitatea Stanford, California, autorul studiului publicat in luna august.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.