Agentia spatiala americana (NASA) a trimis opt colonii de furnici pe Statia Spatiala Internationala (ISS), pentru a observa modul in care acestea se comporta in conditii de imponderabilitate.

Fiecare colonie, de dimensiunea unei tablete, este formata din aproximativ o suta de furnici, iar oamenii de stiinta si-au propus sa le studieze comportamentul in vederea construirii unor roboti capabili sa interactioneze intre ei.

Ideea proiectului a pornit de la faptul ca furnicile din colonii se deplaseaza potrivit unor reguli stricte. Acestea isi folosesc antenele si simtul olfactiv pentru a vedea cate furnici se afla in vecinatate.

Lucrand in "echipe" bine organizate, furnicile cerceteaza temeinic o anumita suprafata, in cautarea hranei, precum si a proviziilor pe care le aduc in colonie. Cand cerceteaza suprafete mai mari, furnicile nu se mai deplaseaza in cercuri restranse, ci se aliniaza in siruri, pentru a putea acoperi distante mai mari, scrie MEDIAFAX.

Dar in conditii de gravitatie minima, sistemul de comunicare al furnicilor este dereglat, astfel incat acestea trebuie sa dezvolte un nou set de principii innascute pe care sa le utilizeze pentru orientare.

Aceste principii flexibile ar putea fi ulterior adaptate pentru instruirea unei noi generatii de roboti, care sa functioneze intr-un mod similar, pentru indeplinirea unor sarcini, de exemplu identificarea unei cladiri in flacari. Experimentul va fi urmarit de camere video, iar imaginile vor fi trimise pe Pamant, pentru a fi studiate.

Coloniile de furnici de pe ISS vor fi monitorizate de studentii Colegiului de medicina Baylor, din Houston, statul Texas, care vor compara comportamentul furnicilor in spatiu cu cel al coloniilor din sala de curs.

"Cand densitatea furnicilor (pe o anumita suprafata, n.r.) este mare, fiecare furnica cerceteaza o zona restransa, pe un traseu circular, ales «la intamplare». Cand densitatea furnicilor este redusa, fiecare furnica cerceteaza deplasandu-se in sir, pe un traseu relativ liniar, pentru a acoperi o suprafata mai mare", a declarat Stefanie Countryman, profesor la Bioserve Space Technologies.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Coloniile de furnici au fost transportate pe ISS in cursul acestei saptamani, cu o racheta fara echipaj uman, care a adus pe Statia Spatiala si 28 de minisateliti, denumiti "Doves" (porumbei), dotati cu microcamere video, pentru detectarea schimbarilor climatice si a dezastrelor naturale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.