Masa Pamantului este mai mare cu 0,005 - 0,008% decat se credea, potrivit noilor date oferite de satelitii GPS, care sugereaza in acest sens o influenta a unui disc de materie neagra care inconjoara Terra, informeaza dailymail.co.uk, citand un studiu realizat de un cercetator american.

Inca de cand s-a teoretizat existenta materiei negre, dovezile concrete obtinute in acest sens continua sa ii tulbure pe oamenii de stiinta. Materia neagra este considerata un factor crucial pentru teoriile care explica expansiunea Universului si modul in care interactioneaza galaxiile. Se crede ca reprezinta 27% din Univers, insa, in ciuda uriaselor eforturi depuse de oamenii de stiinta si a finantarilor mari, experimentele nu au putut sa-i confirme prezenta, scrie MEDIAFAX.

Potrivit acestui studiu realizat de un cercetator de la Universitatea Texas, noile date oferite de mai multi sateliti (GPS al SUA, GLONASS al Rusiei, Galileo din Europa) arata ca un disc din ciudata materie neagra inconjoara Pamantul la ecuator - avand o circumferinta de 70.000 de kilometri si o grosime de 191 de kilometri -, astfel incat masa planetei noastre ar fi mai mare decat s-a crezut anterior.

Din calculele sale, profesorul Ben Harris spune ca acest disc de materie neagra ar afecta forta gravitationala a Pamantului si ar oferi un plus de 0,005 - 0,008% masei stabilite de Uniunea Astronomica Internationala.

Potrivit acestei organizatii, masa actuala a Terrei este de 5.972.000.000.000.000.000.000.000 kilograme sau 5,9742×10 (la puterea 24) kilograme.

In 2009, cercetatorii de la Institute of Advanced Studies din Princeton, au spus ca modificarile de viteza ale navelor spatiale, atunci cand trec pe langa Terra, ar putea fi explicate prin materia neagra asociata fortei de gravitatie a Pamantului.

Potrivit oamenilor de stiinta, materia neagra inconjoara galaxiile din Univers si este invizibila pentru ca nu reflecta lumina. Nu poate fi observata direct cu telescoapele, insa astronomii stiu ca exista pentru ca are efecte gravitationale asupra materiilor vizibile. De exemplu, galaxiile nu ar putea sa se roteasca asa cum o fac si sa-si mentina forma fara prezenta acestei materii negre, spun savantii.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.