Omul, considerat ultima veriga in lantul trofic, se situeaza, de fapt, la acelasi nivel ca hamsia, cu mult sub nivelul unui pradator ca ursul polar, au constatat cercetatorii francezi.

Echipa de cercetatori francezi de la Institutul de cercetare pentru exploatarea marilor (IFREMER), Institutul de cercetare pentru dezvoltare (IRD) si Institutul agronomic Agrocampus a ajuns la aceasta concluzie calculand pentru prima oara "nivelul trofic" al omului, un indice care determina pozitia unei specii in lantul trofic.

"Este adevarat ca nu se afla nimeni deasupra omului", in orice caz nimeni care sa il manance, a declarat Sylvain Bonhommeau, principalul autor al studiului, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), dar nu este nici superpradatorul prezentat de comunitatea stiintifica, cel putin in termenii alimentatiei, scrie MEDIAFAX.

Nivelul trofic al unei specii este stabilit in functie de regimul sau alimentar. Plantele, care sunt primele producatoare de materie organica, apartin primului nivel trofic, iar erbivorele se afla la al doilea nivel. Carnivorele, pradatorii care se hranesc cu animale erbivore, tintesc spre nivelul superior. Nivelul trofic reprezinta asadar "numarul de specii intermediare intre producatorii primari si pradatorii lor", au precizat IFREMER si IRD intr-un comunicat.

Utilizand datele furnizate de Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) privitoare la consumul uman intre 1961-2009, cercetatorii au definit un nivel trofic de 2,2 pentru oameni, adica apropiat de cel al hamsiei si al porcului. Pradatori superiori, cum ar fi ursul polar si orca, pot atinge un indice de 5,5.

Cercetatorii au analizat, de asemenea, diferentele intre nivelurile trofice ale omului pe zone geografice. Burundi, una dintre cele mai sarace tari din Africa, are indicele cel mai scazut: cu un scor de 2,4, regimul alimentar al populatiei din Burundi "este compus probabil din plante in proportie de 97%", estimeaza cercetatorii.

Islanda a obtinut in schimb scorul cel mai ridicat (2,54), care corespunde unui regim alimentar preponderent carnivor (peste 50%), in acest caz, foarte bogat in peste. Daca omul nu este, contrar ideii unanim acceptate, un pradator superior, cercetatorii au constatat totusi o crestere cu 3% a nivelului trofic uman, in ultimii cincizeci de ani.

Citeste si:
Analiză făcută din birou. Un salariu de 1.400 de lei, suficient...
Analiză făcută din birou. Un...

"Aceasta crestere arata faptul ca alimentatia omului are un impact mai important asupra ecosistemului sau", subliniaza cercetatorii.

"Impactul omului asupra ecosistemului este mult mai mare decat alimentatia acestuia", a declarat Sylvain Bonhommeau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.