Telescopul spatial Hubble a descoperit urme de apa in atmosferele a cinci exoplanete aflate la cateva trilioane de kilometri de Terra, informeaza dailymail.co.uk.

Toate cele cinci exoplanete au fost denumite "Jupiter fierbinti" - un termen folosit pentru a descrie planete uriase care orbiteaza la distante relativ mici de stelele lor.

Intrucat sunt atat de fierbinti, oamenii de stiinta cred ca aceste planete nu pot sa intretina viata, transmite MEDIAFAX.

Chiar si asa, descoperirea marcheaza un pas important facut de oamenii de stiinta in cautarea formelor de viata extraterestre, au afirmat savantii de la NASA.

"Suntem foarte increzatori in faptul ca am descoperit urme de apa in atmosferele mai multor planete", a spus Avi Mandell, cercetator la Centrul spatial Goddard, afiliat NASA.

"Studiul nostru deschide usa catre realizarea unor comparatii referitoare la cantitatea de apa prezenta in atmosferele mai multor exoplanete", mai spun cercetatorii.

Prezenta apei atmosferice a fost deja anuntata in trecut pentru cateva planete care orbiteaza in jurul unor stele din afara Sistemului Solar.

Totusi, acesta este primul studiu care a masurat si a comparat profilurile atmosferice si concentratiile de apa atmosferica ale unor exoplanete.

Savantii americani au utilizat datele transmise de Wide Field Camera 3 de la bordul telescopului Hubble pentru a analiza atmosferele a cinci planete - WASP-17b, HD209458b, WASP-12b, WASP-19b si XO-1b.

Concentratiile de apa au prezentat valori variabile, iar WASP-17b a fost descrisa ca o planeta "cu o atmosfera deosebit de umflata".

"Analiza efectiva a atmosferei unei exoplanete reprezinta o sarcina extraordinar de dificila. Cu toate acestea, am obtinut un semnal foarte clar. Acolo exista apa", a spus Drake Deming, cercetator la Universitatea Maryland.

Citeste si:
Andreea Antonescu nu o mai vrea nașă de botez pe Andreea Bălan....
Andreea Antonescu nu o mai...

Pentru a identifica elementele prezente in atmosfera unei exoplanete, astronomii urmaresc momentul in care aceasta trece prin fata stelei sale si analizeaza lungimile de unda care sunt transmise si cele care sunt partial absorbite.

Semnalele care atesta prezenta apei au fost mai putin puternice decat estimau cercetatorii, care considera ca acest fenomen se datoreaza faptului ca toate cele cinci planete sunt acoperite cu un strat de abur sau de praf.

Acel abur poate sa reduca intensitatea tuturor semnalelor atmosferice in acelasi fel in care ceata terestra poate face culorile sa apara terne in fotografii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.