O companie din Texas, Statele Unite, a realizat si a testat prima arma de foc tiparita 3D, realizata din metal. Pistolul, bazat pe modelul clasic 1911, a fost realizat prin sinterizarea laser a 30 de piese din otel inoxidabil, fibra de carbon si inconel, un aliaj de nichel, crom si fier.

Creatorii armei spun ca "functioneaza superb" si ca rezista fara probleme dupa ce a tras 50 de cartuse. Compania spune ca sinterizarea laser are o precizie foarte mare si ca piesele tiparite 3D au mai multe detalii si sunt mai putin poroase decat cele realizate in mod conventional. Kent Firestone, vicepresedinte la Solid Concepts, firma producatoare, spune ca "succesul producerii si a faptului ca pistolul 1911 tiparit 3D functioneaza, demonstreaza viabilitatea procesului de imprimare in trei dimensiuni pentru aplicatii comerciale." El indeamna populatia sa nu se sperie la gandul ca, intr-o zi, fiecare isi va putea imprima arme de foc acasa. "Momentat, suntem singura firma care are licenta sa produca arme in acest fel", spune el, potrivit mediafax.

Procesul de sinterizare selectiva foloseste un laser puternic care topeste pulberi metalice, plastice sau ceramice si le da forma dorita prin incalzire si presare. "Faptul ca tiparirea 3D nu este suficient de precisa sau de puternica e o idee preconceputa, gresita. Ne luptam sa schimbam aceasta perspectiva ", spune Firestone. Compania planuieste sa produca piese pentru arme in continuare, folosind acelasi proces. "Daca un client are nevoie de o piesa unica, de comanda, suntem pregatiti sa livram in 5 zile," adauga el.

Compania insista ca nu a cautat sa realizeze o versiune mai ieftina, sau mai usor de fabricat a pistolului, ci vrea sa demonstreze ca tiparirea 3D e o solutie viabila pentru aplicatii comerciale. "Echipamentul necesar producerii unei arme ca aceasta costa in jur de 630.000 de euro. Teava pistolului e supusa la presiuni de peste 1.400 kg/cm cub. Faptul ca arma functioneaza, ca are precizia si fiabilitatea uneia fabricate conventional, demonstreaza faptul ca tiparirea 3D este suficient de dezvoltata pentru realizarea de prototipuri si chiar produse finite", concluzioneaza Firestone.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.