Racheta indiana care transporta o sonda ce va zbura spre Marte a decolat marti din sudul Indiei, asa cum era prevazut, impulsionand astfel ambitiile acestei tari, care spera sa devina prima natiune din Asia ce va ajunge pe planeta rosie cu ajutorul unei tehnologii low-cost.

"A decolat", a anuntat un comentator de la televiziunea publica, in momentul in care racheta, vopsita in rosu si negru, s-a desprins de sol, la ora 09.08 GMT, de la baza spatiala Sriharikota din Golful Bengal.

Acest lansator de 350 de tone transporta o sonda de 1,3 tone care va avea nevoie de aproape un an pentru a ajunge pe Marte, aflata la o distanta de 200 de milioane de kilometri de Terra. Sonda va orbita in jurul Terrei la mai putin de o ora dupa decolare, a precizat agentia spatiala indiana.

Traiectoria ei va fi urmarita marti, in sala de control, de zeci de oameni de stiinta, martori ai unuia dintre cele mai mari proiecte spatiale indiene de la inceputul programului spatial in aceasta tara, in 1963. India se ambitioneaza sa faca istorie in domeniul explorarii interplanetare si sa devina prima tara din Asia care va ajunge pe Marte, scrie MEDIAFAX.

Misiunea a fost anuntata in urma cu 15 luni de premierul Manmohan Singh, la putin timp dupa esecul unei misiuni chineze, dupa ce sonda rusa care transporta satelitul chinez Yinghuo-1 nu a reusit sa se inscrie pe orbita corecta spre Marte.

Conceputa si fabricata intr-un timp record, si cu un buget redus, sonda indiana este inzestrata cu senzori care vor avea misiunea de a detecta prezenta metanului in atmosfera lui Marte, o prezenta care ar acredita ipoteza existentei unor forme de viata primitive pe aceasta planeta care a prezentat in trecutul ei conditii asemanatoare celor de pe Terra.

Robotul Curiosity, lansat de NASA si ajuns pe Marte in august 2012, nu a detectat metan - un gaz care este adeseori un semn al activitatilor biologice -, potrivit unui studiu publicat in luna septembrie.

Un succes al misiunii indiene ar reprezenta un motiv de mare mandrie pentru aceasta tara de 1,2 miliarde de locuitori, care a reusit, printr-o misiune spatiala in 2008, sa dezvaluie prezenta apei pe Luna.

Citeste si:
Noua Bursă de Diamante din India - mai mare decât Pentagonul
Noua Bursă de Diamante din...

Misiunea ar reintari reputatia industriala si tehnologica a Indiei, care produce cel mai ieftin automobil din lume si s-a impus ca lider mondial al inovatiei low-cost.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.