Un nou test rapid pentru detectarea tuberculozei permite o diagnosticare mai buna a acestei maladii si identificarea tratamentului corespunzator, potrivit rezultatelor unui studiu publicat luni in revista medicala britanica The Lancet.

Numit Xpert MTB/RIF, noul test de diagnoza permite detectarea bacilului Koch, care provoaca tuberculoza, in mai putin de doua ore, fata de mai multe saptamani cat dureaza metoda traditionala, bazata pe analiza la microscop a sputei si o radiografie pulmonara, in conditiile in care evolutia bolii la nivel global a ramas aceeasi.

Avand in vedere ca permite in acelasi timp detectarea rezistentei la rifampicina, principalul tratament impotriva tuberculozei in prezent, testul a primit in 2011 avizul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru examinarea pacientilor seropozitivi sau susceptibili de a contracta o tuberculoza rezistenta.

Pentru a masura eficienta testului rapid in "situatii reale", echipa de cercetatori condusa de profesorul Keertan Dheda, de la Universitatea Cap Vest din Africa de Sud, a supus un grup de 700 de persoane suspecte de tuberculoza testului rapid si un alt grup de 700 de potentiali bolnavi a fost supus analizei sputei, scrie MEDIAFAX.

Testul rapid s-a dovedit mai eficient in diagnosticarea cazurilor de tuberculoza confirmate ulterior printr-o cultura pozitiva, cu o rata de succes de 83%, fata de numai 50% in cazul analizei sputei.

Acesta a permis, de asemenea, inceperea mai rapida a tratamentului, in 53% dintre cazuri inca din prima zi, fata de 35% in cazul diagnosticarii traditionale, si reducerea numarului de pacienti tuberculosi care au abandonat tratamentul (8% fata de 15%). Dar, in ciuda tratamentelor incepute mai tarziu si respectate cu mai putina seriozitate din al doilea grup, evolutia bolii peste doua si sase luni era in general aceeasi.

Din punctul de vedere al profesorului Keertan Dheda, testul, care necesita utilizarea unui robot sofisticat si costisitor, nu este neaparat cea mai buna solutie pretutindeni, ci poate fi utila intr-o tara ca Africa de Sud, care dispune de o infrastructura sanitara convenabila si unde cazurile de tuberculoza rezistenta sunt importante si bolnavii nu raspund bine la tratament.

Citeste si:
Mihai Craiu: ”Testul paharului poate face diferența dintre viață și...
Medicul Mihai Craiu...

"Plasarea unor echipamente costisitoare in centre de ingrijire care probabil nu au curent electric sau dispun de personal necalificat si prost platit risca sa fie o sarcina delicata", avertizeaza la randul sau cercetatorul danez Christian Wejse, intr-un comentariu anexat articolului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.