Astronomii au identificat unul dintre cele mai bogate sisteme planetare descoperite pana in prezent, care include sapte planete.

Descoperirea celei de-a saptea planete in jurul stelei pitice KIC 11442793 ar putea fi considerata un nou record, au declarat doua echipe diferite de cercetatori.

Noul sistem planetar prezinta anumite asemanari cu Sistemul Solar, dar toate cele sapte exoplanete orbiteaza mult mai aproape de steaua lor, care se afla la o distanta de 2.500 de ani-lumina de Terra. Noul sistem solar a fost descris in doua articole publicate pe serverul Arxiv.org.

Una dintre identificari a fost realizata de o echipa de voluntari care a folosit site-ul Planet Hunters. Acest site a fost lansat pentru a permite voluntarilor sa "cearna" datele publice furnizate de telescopul spatial Kepler, lansat de NASA pentru a cauta exoplanete aflate pe orbitele unor stele indepartate, scrie MEDIAFAX.

Telescopul Kepler foloseste "metoda tranzitului" pentru a descoperi planete noi, care consta in monitorizarea stralucirii emise de o stea, care se schimba atunci cand o planeta trece prin fata ei. Insa, exista pur si simplu prea multe date oferite de telescop, iar savantii de la NASA, care nu au timp sa analizeze toate razele de lumina, au conceput programe computerizate pentru a detecta semnatura ce marcheaza tranzitul unei planete prin fata stelei sale.

"Acesta este primul sistem solar cu sapte planete descoperit de Kepler, folosind metoda tranzitului. Consideram ca identificarea este sigura", a spus Chris Lintott de la Universitatea Oxford, coautor al studiului publicat pe Planet Hunter.

Chris Lintott a trimis concluziile studiului si colegilor sai de la Astronomical Journal pentru a le analiza. O alta echipa de astronomi din mai multe tari europene au trimis un studiu propriu publicatiei Astrophysical Journal in care subliniau descoperirea celei de-a saptea planete.

Noua planeta este a cincea in ordinea departarii de stea, parcurgand o rotatie completa in jurul stelei in 125 de zile.

Cu o raza de 2,8 ori mai mare decat cea a Pamantului, noua planeta se incadreaza intr-o familie de exoplanete care include doua planete de marimea Terrei, trei "super-Terra" si doua planete uriase.

Citeste si:
Planetariul Constanța se redeschide. Care vor fi tarifele show-ului...
Planetariul Constanța se...

Desi exista asemanari cu sistemul nostru solar, toate cele sapte planete se afla mai aproape de steaua lor. De fapt, toate orbitele lor s-ar inscrie in distanta dintre Terra si Soare, fapt care face ca noul sistem solar sa fie considerat unul foarte aglomerat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.