Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a anunțat că joi va avea loc redeschiderea Planetariului Constanța. Acesta a fost modernizat cu ajutorul unui proiect cu fonduri europene. Vizitatorii se vor putea bucura de prezentații interactive ale constelațiilor și altor obiecte fascinante de pe bolta cerească.

Planetariul din Constanța se redeschide

Potrivit unui comunicat al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Planetariul se redeschide joi, 16 iunie 2022, după o perioadă în care a fost implementat un proiect de modernizare cu fonduri europene. După modernizare Planetariul dispune de sisteme de ultimă generație, fiind cel mai performant din sud-estul Europei.

„Vă așteptăm să descoperiți tainele universului în cadrul celor cinci demonstrații care sunt organizate zilnic de către specialiștii noștri! Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a implementat proiectul UNIMIS – «A joint opened window to the universe mysteries», în cadrul Programului transfrontalier INTERREG V-A, Axa prioritară 2 România – Bulgaria. În cadrul acestuia, instituția lider a achiziționat echipamente de ultimă generație pentru Planetariu, o instalație hibrid 4K și un simulator astronomic digital fulldome”, se arată în comunicat.

Începând de joi, 16 iunie 2022, vizitatorii vor putea participa la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, călătorind prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în Planetariu.

Din 16 iunie vor avea loc cinci demonstrații în fiecare zi, la orele: 9.45, 11.45, 13.45, 15.00 și 16.00. Prețul biletelor pentru adulți este de 18 lei, iar cel pentru însoțitor de 12 lei. Elevii și studenții vor plăti pentru o vizită la Planetariu doar 4,5 lei.

Planetariul dispune de sistem laser 4K

Noul Planetariu hibrid 4K dispune de două sisteme de proiecție clasice, opto-mecanică și digitală 4K. Bugetul proiectului UNIMIS pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța are o valoare de 1.096.575,54 de euro, dintre care 730.000 de euro s-au achitat pentru cele două proiectoare, unul american și unul japonez, sistemul actual fiind cel mai performant din sud-estul Europei, unul de top mondial.

Citeste si:
Noi modificări la tarifele pentru energia electrică. Deputații...
Noi modificări la tarifele...

„Consiliul Județean Constanța a sprijinit implementarea proiectului UNIMIS și a asigurat, prin alocarea de subvenție, disponibilitatea fondurilor necesare pentru achiziționarea dotărilor din Planetariu.
Colaborarea cu partenerii bulgari, Muzeul de Istorie din Kavarna, a fost foarte bună și le mulțumesc mult și partenerilor români: Academia Navală «Mircea cel Bătrân» și Colegiul Național «Mircea cel Bătrân»“, a declarat Iulian Călin, directorul general interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, citat în comunicat.

Investițiile pentru acest proiect fac parte dintr-un program integrat care va redefini această zonă și va oferi componentele necesare, de la zona de recreere până la zona de documentare științifică. Se ia în considerare realizarea unui masterplan care să includă atât zona Delfinariului, cât și pe cea a Acvariului.

Citeste si:
Primul oraş din lume care impune taxă de intrare. Care sunt tarifele
Primul oraş din lume care...

„Planetariul nostru îmbracă, acum, o haină nouă, «hibridă», ce îl face unic în Europa de Sud-Est, ceea ce ne face să fim mândri de această realizare. A trecut de la o variantă opto-mecanică la una digitală, iar în prezent le îmbină cu succes pe ambele și, astfel, constănțenii se pot bucura de un act cultural de calitate. Voi susține, în continuare, acest domeniu, pentru că județul nostru are nevoie de o revitalizare a vieții cultural-educaționale, iar acest lucru se poate realiza doar prin implementarea unor astfel de proiecte inedite“, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iunie 2022 - 06 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.