Motivele pentru care persoanele care nu dorm suficient au tendinta de a se ingrasa, mancand mai multe grasimi, sunt prezentate in doua studii realizate recent.

Mecanismele din spatele acestei reactii a organismului incep sa se contureze putin cate putin. Doua studii recente au evidentiat astfel o predilectie crescuta pentru alimentele bogate in calorii la persoanele care nu dorm suficient, scrie mediafax.

Publicate in revista Nature Communications, studiile cercetatorilor de la Universitatea Berkeley din California au constat in monitorizarea cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica (RMN) a creierelor a 23 de persoane private de somn. Oamenii de stiinta au constatat la acesti pacienti perturbatii in regiunea cortexului cerebral, care evalueaza satietatea. Potrivit acestor observatii, somnul insuficient diminueaza considerabil activitatea regiunilor corticale ale creierului necesare pentru o evaluare optimala a semnalelor alimentare. In sens invers, activitatea complexului amigdalian, o regiune a creierului care influenteaza apetitul, este mai reactiva in situatiile in care pacientii sunt privati de somn.

"Lipsa somnului altereaza productia de hormoni regulatori ai apetitului, crescand productia de grelina, un hormon asociat senzatiei de foame, si diminuand concentratia de leptina, un hormon asociat senzatiei de satietate", a explicat Isabelle Mallet, medic nutritionist la Paris.

Somnul insuficient ar modifica, totodata, gustul, facandu-i pe oameni sa cumpere alimente grase si dulci, mai bogate in calorii. Aportul caloric dorit in cazul unui somn insuficient ar consta intr-un plus de 300-900 de calorii fata de aportul zilnic caloric corespunzand persoanelor care dorm suficient.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.