Arheologii israelieni au descoperit 36 de monede din aur, un medalion si mai multe bijuterii datand din epoca bizantina in centrul vechi al Ierusalimului, a anuntat, luni, Universitatea ebraica din Ierusalim.

Eilat Mazar, coordonatoarea sapaturilor arheologice, a evocat intr-un comunicat "o descoperire care iti taie rasuflarea, care apare o singura data in viata". Comoara descoperita include 36 monede din aur, un medalion din aur gravat cu un candelabru evreiesc si mai multe bijuterii din aur si argint.

Tezaurul a fost descoperit la o distanta de aproximativ 50 de metri de Esplanada moscheilor, pe care evreii o denumesc "Muntele Templului", unde s-au aflat templele evreiesti ale regilor Solomon si Herod, scrie MEDIAFAX.

Potrivit lui Eilat Mazar, sapaturile efectuate in acest perimetru au condus la descoperirea mai multor obiecte datand din epoca templului lui Solomon, distrus de babilonieni in anul 586 i.e.n., potrivit credintelor evreiesti. Insa, potrivit oamenilor de stiinta, aceste descoperiri datand din secolul al VII-lea e.n. sunt complet neasteptate.

"Cea mai probabila explicatie este aceea ca (...) ascunzatoarea desemna locul in care trebuia sa fie construita o noua sinagoga, intr-un loc apropiat de Muntele Templului", a spus Eilat Mazar.

"Ceea ce este sigur este faptul ca acea misiune, indiferent de cum trebuia ea sa fie, a fost un esec. Comoara a fost abandonata si proprietarul ei nu a mai putut niciodata sa o recupereze", a mai spus Mazar.

Tinand cont de epoca si de felul in care acele obiecte au fost descoperite, Eilat Mazar crede ca acestea au fost "abandonate in contextul cuceririi persane a Ierusalimului in anul 614 e.n.", se afirma in acelasi comunicat.

"Dupa cucerirea Ierusalimului de persani, multi evrei s-au intors in acest oras, in speranta de a gasi o libertate politica si religioasa, iar ei alcatuiau majoritatea populatiei. Insa persanii, a caror putere era in declin, in loc sa incheie o alianta cu evreii, au cautat sprijinul crestinilor si i-au autorizat pe acestia sa ii alunge pe evrei din Ierusalim", se spune in acelasi comunicat.

Citeste si:
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim, de Paște? Drumul din...
Cum se aprinde Lumina Sfântă...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.