Lumina Sfântă va veni astăzi în România, de la Ierusalim, în jurul orei 18:30, de Superiorul Așezămintelor Patriarhale Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Focul sfânt va fi oferit delegațiilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”.

Drumul Luminii Sfinte de la Ierusalim în România

„Tradiţia aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă şi în acest an. Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 15 aprilie 2023, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenţi la Aeroportul Internaţional Otopeni”, a anunţat Patriarhia Română.

Patriarhul Ierusalimului va intra în Mormântul Sfânt și, după o ceremonie deosebită, după ce va fi controlat de forțele de ordine pentru a nu avea asupra sa nicio sursă de foc, va intra în Mormântul Sfânt și va aștepta lumina să se pogoare.

Reprezentanții tuturor țărilor ortodoxe vor prelua candela luminată din Țara Sfântă și vor merge către aeroportul din Tel Aviv, acolo unde va fi împărțită către mai multe țări.

Arhimandritul Teofil Anastasoaie, vă prelua candela și va merge mai departe cu ea către Otopeni, acolo unde vă fi în aceasta seara împărțită intre mai multe orașe din România.

Mai multe avioane vor pleca cu Lumina Sfântă către Iași, Timișoara și Baia Mare. Un elicopter va duce focul sfânt la Brașov și o mașină va pleca cu acesta la Constanța. De pe Otopeni, delegația oficială va duce lumina și la Patriarhia Română, pentru ca la ora 24 toți credincioșii să o primească.

Sfântul Mormânt, inspectat încă din Vinerea Mare

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paște la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 și 14:30. Atunci, deasupra Mormântului Sfânt se aprinde un foc ce se pogoară din cer. Acțiunea se manifestă diferit în fiecare an. Lumina este adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului. Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, la scurt timp după Prohod.

Citeste si:
Învierea Domnului, sărbătorită de mii de credincioși în bisericile...
Învierea Domnului,...

Cei care îl verifică, pentru a nu exista nicio suspiciune de înscenare, sunt polițiști civili, care nu sunt creștini. De regulă, ei sunt trei: un arab, un turc și un reprezentant al Statului Israel. Aceștia îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase, apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, ușa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După slujbă, Patriarhul Ierusalimului merge către Sfântul Mormânt, unde la intrare este controlat de polițiști, în prezența martorilor care aparțin tuturor confesiunilor.

Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt și pătrunde în încăpere, unde îngenunchează în fața lespedei. După rugăciune, vine lumina, care ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Aprilie 2023 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.