O cale de acces subterana care permite anumitor vulcani sa intre in faza de eruptie extrem de repede, dejucand toate tentativele de previzionare a fenomenului, a fost denumita "autostrada infernului" de autorii unui studiu publicat miercuri in revista Nature.

Vulcanii arunca in aer roci topite si magma - produsa in mantaua terestra, stratul intermediar dintre nucleul Terrei si scoarta terestra.

Magma care provine din manta se depoziteaza sub vulcan in ceea ce geologii denumesc o "camera magmatica", care joaca rolul de rezervor pana cand presiunea devine prea mare. Abia atunci se produce eruptia. In mod normal, magma din manta urca incet spre acea camera, asteptand multa vreme intr-un fel de halta intermediara, la mai multi kilometri sub vulcan.

Insa noul studiu sugereaza ca ar putea exista mai multe "drumuri" care duc direct din manta la camera magmatica. Vulcanul poate intra atunci sub presiune, adica sa fie pregatit pentru a exploda, in doar cateva luni - un interval de timp considerat foarte mic la scara geoplanetara. Cercetatorii de la Universitatea Columbia din New York, coordonati de Philipp Ruprecht, au studiat acest scenariu analizand urmele lasate de eruptiile vulcanului Irazu din Costa Rica intre 1963 si 1965, scrie MEDIAFAX.

Savantii au descoperit in cristalele de olivina, un mineral provenit din lava vulcanica, particule de nichel, un element prezent in manta, care demonstreaza o ascensiune extrem de rapida a magmei. Daca ascensiunea ar fi fost mai lenta, nichelul s-ar fi topit si ar fi fost difuzat in cristale.

Potrivit calculelelor efectuate de cercetatorii americani, magma a realizat o ascensiune de 35 de kilometri prin scoarta terestra in doar cateva luni. Olivina cu particule de nichel a mai fost descoperita si in vulcani din Mexic, Siberia si in nord-vestul Americii, dovedind astfel ca nu era vorba de un fenomen local, se afirma in comunicatul emis de Universitatea Columbia.

Aceste rezultate pot sa explice motivul pentru care seismologii au detectat uneori cutremure misterioase la adancimi mari - 20-30 de kilometri - cu cateva luni inainte de aparitia unor eruptii puternice.

Citeste si:
VIDEO Un oraș din Filipine, acoperit de cenușă în urma erupției...
VIDEO Un oraș din Filipine a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.