Fenomen mai rar întâlnit în Filipine. Un vulcan a intrat în erupție duminică, iar orașul a fost acoperit complet cu un strat de cenușă pentru a doua oară timp de o săptămână.

Cenușa unui vulcan din Filipine a acoperit întreg orașul

Vulcanul Bulusan din provincia Sorsogon, Filipine a început să erupă duminică. Întregul proces a durat aproximativ 17 minute. În data de 5 iunie, a mai avut loc o asemenea erupție care a acoperit zece sate cu cenuşă.

Duminică dimineaţa, locuitorii din oraşul Juban au fost treziți de sunetele produse de vulcan. Orașul era acoperit complet de cenușă, imaginile fiind ca din poveste.

„Am crezut că plouă, dar când m-am uitat afară era cenuşă peste tot”, a povestit un locuitor, Antonio Habitan.

„Râul nostru era limpede, însă acum are culoarea cenuşii”, a adăugat acesta.

Nu au fost înregistrați răniți în urma erupției vuclanului, însă autorităţile au emis o alertă de „tulburări seismice de slabă intensitate”. La fața locului au fost trimise echipe de intervenție pentru curăța drumurile care au fost acoperite de cenuşă. Polițiștii au fost nevoiți să ghideze circulația din cauza vizibilității reduse, iar cinci zboruri au fost anulate din cauza cenușei.

Biroul pentru gestionarea dezastrelor din Juban a precizat că 366 de locuitor au fost nevoiți să se refugieze în adăposturi de urgenţă, majoritatea fiind evacuați cu câteva zile înainte de erupţie din cauza mai multor cutremure vulcanice. Vulcanul Bulusan a devenit activ în ultimii ani, având o serie de erupţii similare înregistrate în 2016 şi 2017.

Arhipelagul filipinez este situat pe „Cercul de Foc” al Pacificului, cea mai activă zonă vulcanică de pe mapamond şi are peste 20 de vulcani activi.

Cenușa care a acoperit orașul nu a provocat stricăciuni sau pagube de altă natură. Oamenii s-au pus pe treabă de dimineață și au început să își curețe ogrăzile, drumurile și tot ce a acoperit cenușa. Aceasta s-a așezat peste oraș exact ca zăpada. Autoritățile sunt de părere că fenomenul se poate repeta și în viitor, de aceea este bine ca populația și serviciile speciale să fie pregătite pentru a interveni corespunzător.

Citeste si:
Vulcanul Energy, sursă de litiu pentru vehiculele electrice produse...
Vulcanul Energy, sursă de...


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Iunie 2022 - 04 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.