Cutremurele de mare intensitate pot reduce dimensiunile vulcanilor, generand un fenomen de tasare, potrivit unor studii.

Seismul cu magnitudinea de 9 grade care s-a produs in nord-estul Japoniei in martie 2011, provocand un tsunami devastator, a redus cu pana la 15 cm inaltimea unui lant vulanic de pe insula Honshu, situata la 200 de km de la epicentru, potrivit unui studiu japonez.

Cutremurul de 8,8 grade produs in regiunea Maule din Chili, in 2010, a dus la reducerea altitudinii a cinci regiuni vulcanice situate la 200 de km departare, potrivit unui alt studiu american.

Totusi, cercetatorii sustin ca nu se stie cu certitudine daca acest fenomen duce la cresterea riscului de eruptie vulcanica.

In ambele cazuri, cutremurele implica un fenomen de subductie, cand o placa litosferica aluneca sub o alta placa, ceea ce creeaza procesul de "tasare" (surpare geologica) in lanturile de munti situate paralel cu epicentrul seismelor.

In 2011, cutremurul de pamant a creat o "tensiune est-vest in Japonia orientala", a explicat Youichiro Takada, membru al Institutului de Cercetare si Prevenire a Catastrofelor din cadrul Universitatii din Tokyo.

"Roci calde si moi situate sub vulcani, cu magma la mijloc, au fost intinse pe orizontala si aplatizate pe verticala. Aceasta deformare a provocat surparea vulcanilor", a adaugat Takada.

Geologii din Chile considera ca aceasta tasare a atins o fasie montana cu o lungime de 400 km. In cazul Japoniei, terenul s-a deformat pe suprafete enorme, in forma de elipse de aproximativ 15 km pe 30 km, dar cauzele acestor fenomele par a fi diferite. In acest caz, buzunarele cu magma legate de surse subterane situate sub zonele vulcanice ar putea sa strabata rocile, intinse si devenite permeabile in urma cutremurului, scrie MEDIAFAX.

In 1906 si in 1960, doua cutremure din zona de subductie din chiliana au precedat eruptii vulcanice in Anzii de Sud. Totusi, cutremurul puternic din 2010 nu a putut fi asociat niciunei eruptiii majore din aceasta zona de risc, mentioneaza studiul american, realizat sub conducerea lui Matthew Pritchard, de la Universitatea Cornell din New York.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Pentru Takada, de asemenea, impactul seismului din martie 2011 asupra vulcanilor din Honsh ramane neclar.

"Pentru moment, noi nu stim legatura dintre eruptiile vulcanice si fenomenul de surpare pe care l-am mentionat. Avem nevoie in continuare sa ne aprofundam cunostintele despre miscarile magmei", a adaugat geologul japonez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.