Marginile ghetarilor din Anzii Peruvieni, care au avut nevoie de cel putin 1.600 de ani pentru a se forma, s-au topit in doar 25 de ani, au anuntat oamenii de stiinta.

Potrivit comunitatii stiintifice, aceasta topire a ghetarilor andini reprezinta cel mai recent indicator al faptului ca incalzirea globala a temperaturilor a afectat echilibrul natural al planetei.

Dovezile provin din monitorizarea marginilor calotei glaciare Quelccaya din Peru, considerata cea mai mare calota glaciara tropicala din lume. Topirea ei rapida din epoca moderna a scos la suprafata o serie de plante care au ramas captive atunci cand gheturile au inceput sa avanseze, in urma cu cateva mii de ani.

Datarea acestor plante, prin utilizarea unei izotop radioactiv de carbon, asupra tesuturilor de plante, care se descopun cu o anumita rata, le-a oferit oamenilor de stiinta o metoda neobisnuit de precisa pentru a trasa istoria marginilor calotei glaciare.

Studiul, coordonat de glaciologul Lonnie G. Thompson de la Universitatea de Stat din Ohio, care a lucrat cu echipa lui timp de cateva decenii pe platourile Quelccaya, a fost publicat joi in revista Science.

Studiul include mult asteptatele rezultate ale analizei efectuate pe o serie de indicatori chimici prezenti in cilindrii de gheata extrasi prin forare in ghetarul Quelccaya. Aceste inregistrari ii vor ajuta pe oamenii de stiinta sa reconstruiasca astfel precedentele variatii climatice de pe Terra, scrie MEDIAFAX.

Astfel de analize au nevoie de timp, insa Lonnie G. Thompson spune ca, potrivit primelor dovezi, de exemplu, Terra a trecut printr-o perioada de anomalie climatologica, inceputa in perioada Revolutiei Franceze, in anul 1789. Clima a cauzat consumarea rezervelor de hrana, iar acest fapt a exacerbat miscarile sociale si a favorizat aparitia revolutiilor.

"Atunci cand se produce o intrerupere in lantul alimentar, aceasta este o veste proasta pentru orice guvern", a declarat Thompson.

Glaciologul american si colegii sai au extins cercetarile precedente, realizate asupra unor plante moarte de multa vreme, descoperite dupa topirea ghetarului Quelccaya, o calota uriasa de gheata, formata pe o campie vulcanica, la altitudinea de peste 5.400 de metri.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.