Un atelier de prelucrare a bronzului care functiona in secolul al XV-lea a fost descoperit in Cetatea din Targu Mures, langa manastirea franciscana, a anuntat, miercuri, directorul Muzeului Judetean Mures, Soos Zoltan.

Directorul Muzeului Judetean Mures, Soos Zoltan, a declarat, miercuri, presei, ca au existat numeroase indicii ca in zona Cetatii din Targu Mures se prelucra bronzul, iar sapaturile arheologice incepute in urma cu cateva luni, in cadrul lucrarilor de reabilitare si modernizare a acesteia, au relevat ca, intr-adevar, acolo a functionat un atelier de prelucrare a bronzului, datand din secolul al XV-lea.

"In toata zona manastirii am descoperit, in ultimii opt - zece ani, foarte multe fragmente din piese de bronz, din care multe rebuturi, inclusiv turta de bronz sau rezultatul din topirea bronzului, care erau aruncate. Toate acestea indicau ca in zona Cetatii se prelucra bronzul. Nu stiam exact epoca sau legatura cu manastirea, insa piesele descoperite in context manastiresc ne indicau ca deja in cadrul manastirii putea sa fie un atelier. Am avut sansa sa descoperim acest atelier. Era o cladire cu fundatie din piatra, din secolul al XV-lea, iar cuptorul de topit bronz este chiar in spatele cladirii", a afirmat el.

Soos a aratat ca langa fosta manastire franciscana s-a descoperit anul trecut fundatia unei case, iar ulterior s-a stabilit ca era vorba despre un imobil construit in doua etape, incepand din secolul al XV-lea, care adapostea atelierul, scrie MEDIAFAX.

Potrivit directorului Muzeului Judetean Mures, aceasta este prima structura din perioada medievala unde s-au gasit atat constructia in sine, cat si cuptoarele, tiparele in care era turnat bronzul si deseuri de bronz.

"Avem din epoca romana mai multe (descoperiri - n.r.), dar din perioada medievala este prima structura unde am gasit atat constructia in sine, cat si cuptoarele care se leaga, tipare in care era turnat bronzul si deseurile care indica faptul ca era un atelier in zona. Din acest punct de vedere este, deocamdata, o descoperire unicat pe secolul al XV-lea. Avand in vedere ca este o industrie speciala a prelucrarii bronzului, nu era in multe orase, ci doar in cele mari. (...) Aici trebuiau sa cunoasca compozitia bronzului - cat cositor, cat zinc, deci trebuiau sa aiba cunostinte tehnologice mai dezvoltate", a explicat Soos.

Citeste si:
Costinești, „plaja gunoaielor”. Turiștii se bronzează cu mizeria...
Costinești, „plaja...

Potrivit sursei citate, in perioada medievala, in Transilvania existau ateliere mari de prelucrare a bronzului la Brasov si Sibiu, unde se faceau clopote sau cristelnite, iar faptul ca si la Targu Mures functiona un astfel de atelier indica importanta orasului.

El a mentionat ca atelierul a functionat si dupa reforma religioasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.