Conditiile necesare pentru intretinerea vietii au fost intrunite pe Marte in urma cu mai multe miliarde de ani, au anuntat cercetatorii de la NASA, care considera ca nu exista niciun dubiu in aceasta privinta.

"O intrebare fundamentala la care misiunea Curiosity trebuia sa raspunda era aceea de a afla daca Marte ar fi putut fi propice vietii: pe baza lucrurilor pe care le cunoastem acum, raspunsul la aceasta intrebare este unul afirmativ", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Michael Meyer, principalul coordonator al misiunii Curiosity.

In acest stadiu, nu exista insa niciun element care sa le dea dreptul oamenilor de stiinta sa afirme ca anumite microorganisme ar fi prosperat intr-adevar pe planeta rosie.

Instrumentele de la bordul roverului Curiosity, un robot pe sase roti, aflat pe Marte de pe 6 august 2012, au analizat primul esantion prelevat din interiorul unei roci martiene, scrie MEDIAFAX.

Aceasta se afla la capatul unei foste retele de rauri sau pe fundul unui lac, un loc ce ar fi putut sa furnizeze ingrediente chimice si sa prezinte alte conditii favorabile pentru viata microbiana, au explicat cercetatorii de la NASA.

Roca analizata contine argila, minerale precum sulfati si alte substante chimice.

"Mineralele argiloase reprezinta cel putin 20% din compozitia esantionului", a precizat David Blake de la NASA, care administreaza functionarea instrumentului "Chemistry and Mineralogy" (CheMin) de la bordul roverului, care a realizat aceste analize.

Aceste minerale sunt produse prin reactia in apa dulce cu alte minerale precum olivina, prezenta si ea in acel sediment analizat.

Prezenta sulfatului de calciu in argila i-a facut pe savantii americani sa afirme ca solul martian din acea zona era neutru si usor alcalin.

Astfel, spre deosebire de alte zone in trecut umide deja observate pe Marte, acea zona nu era puternic oxidata, acida sau foarte sarata.

"Am fi putut bea acea apa", a declarat John Grotzinger de la Institutul pentru Tehnologie din California, unul dintre expertii implicati in proiectul Curiosity, precizand faptul ca instrumentele robotului nu permit detectarea vietii asa cum este ea cunoscuta.

Citeste si:
Ce cantitate de apă trebuie să consumăm zilnic
Ce cantitate de apă trebuie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.