EBU a informat, prin intermediul unui comunicat, că a realizat „o evaluare completă și un studiu de fezabilitate” în colaborare cu televiziunea de stat ucraineană UA:PBC și cu specialiști externi în contextul războiului din Ucraina. În document se arată că Eurovision rămâne „una dintre cele mai complexe producții TV din lume”.

EBU poartă discuții cu BBC pentru a organiza ediția Eurovision din 2023

„EBU vrea să mulţumească postului UA:PBC pentru cooperarea sa deplină şi angajamentul său în explorarea tuturor scenariilor posibile în săptămânile care au trecut după victoria obţinută de Kalush Orchestra pe 14 mai la Torino şi îşi exprimă tristeţea şi dezamăgirea că ediţia de anul viitor a concursului nu poate fi organizată în Ucraina", au anunţat reprezentanţii EBU.

„EBU a susţinut UA:PBC într-o gamă diversă de domenii de la începutul invaziei. Ne vom asigura că acest sprijin va continua să se manifeste pentru ca UA:PBC să poată să îşi menţină serviciile indispensabile pe care le furnizează cetăţenilor ucraineni.

Ca urmare a acestei decizii şi în concordanţă cu regulamentele şi pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuţii cu grupul BBC, ca reprezentant al ţării clasate pe locul al doilea în acest an, pentru a deveni o posibilă gazdă a concursului Eurovision în 2023 în Marea Britanie.

Ne vom asigura că victoria Ucrainei va fi reflectată pe deplin în show-ul de anul viitor. Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuţiile pe care le vom purta cu gazda care va fi aleasă", precizează comunicatul publicat de EBU.

Ucraina a câștigat Eurovision 2022

Cântărețul britanic Sam Ryder a ocupat primul loc după voturile primite de juriile naționale la Torino, dar grupul ucrainean Kalush Orchestra a câștigat, în final, concursul muzical, în urma voturilor primite din partea telespectatorilor, care i-au permis să se clasese pe primul loc, cu un total de 631 de puncte.

Kalush Orchestra a devenit unul dintre grupurile preferate din Eurovision 2022 după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie. Această acțiunea i-a determinat pe reprezentanții EBU să excludă Rusia din competiție. Ucraina s-a alăturat show-ului muzical în anul 2003. De atunci a obținut trei victorii, triumfând la edițiile organizate în anii 2004 și 2016, respectiv 2022.

Citeste si:
Zelenski, refuzat de EBU pentru a ține un discurs la Eurovision
Zelenski, refuzat de EBU...

Eurovision 2023 nu va fi organizat în Ucraina. Anunțul făcut de organizatori

Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina, potrivit unui comunicat de vineri al Uniunii Europene a Radiodifuziunii. „Având în vedere războiul care are loc după invazia Ucrainei de către Rusia, EBU a evaluat situaţia şi a realizat un studiu de dezabilitate foarte cuprinzător, în consultare cu AU:PBC şi specialişti externi, în special pentru a revizui problemele de securitate”, precizează comunicatul.

La sfârșitul acestei analize, EBU a concluzionat că „în circumstanţele actuale, UA:PBC nu este în măsură să îndeplinească condiţiile de securitate şi operaţionale necesare pentru a găzdui, organiza şi produce Concursul Eurovision al cântecului potrivit dispoziţiilor prevăzute de regulament”.

Citeste si:
BBC donează încasările obținute în urma interviului controversat cu...
BBC donează încasările...

Pe 15 mai, a doua zi după victoria Orchestrei Kalush, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că, potrivit tradiţiei, Ucraina va organiza competiţia. „Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision!”, a spus el. „Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul pentru a primi într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Iunie 2022 - 08 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.