Din 3 ianuarie, romanii vor fi nevoiti sa-si plateasca medicamentele si controalele, chiar daca si-au achitat contributiile de sanatate la stat. Medicii de familie sustin ca nu vor mai semna contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate si, prin urmare, nu vor mai presta servicii gratuite.

Decizia medicilor vine dupa ce dialogul cu Ministerul Sanatii a esuat. Ei spun ca guvernantii nu au fost capabili sa-si onoreze promisiunile facute in luna noiembrie, cand medicii au iesit in strada pentru a cere mai multi bani pentru medicina primara, dar si inlaturarea birocratiei. Ministrul Bodog a promis ca totul se va rezolva “la masa dialogului”, dar negocierile nu au ajuns la niciun rezultat, aminteste stirileprotv.ro.

Si premierul promitea in noiembrie ca ii va ajuta atat cu marirea bugetului pentru medicina primara, cat si cu debirocratizarea sistemului. Autoritatile le-au oferit aproape 300 de milioane de lei, dar medicii de familie spun ca banii nu sunt suficienti.

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF) si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie a anuntat inca din 20 decembrie ca, incepand cu data de 3 ianuarie 2018 cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate, ca urmare a nesemnarii actelor aditionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenta medicala primara incheiate cu casele de asigurari de sanatate judetene.

In locul unei cresteri a procentului alocat asistentei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat in acest moment in dezbatere in Parlamentul Romaniei prevede o stagnare la 5.8%. Cei responsabili de reglementarile din sistemul de sanatate si de asigurarea unei finantari corecte a segmentului de asistenta medicala primara dovedesc o disponibilitate extrem de redusa de a modifica ceva consistent”, se arata intr-un comunicat al SNMF transmis, miercuri, Agerpres.

SNMF reclama faptul ca principalele revendicari nu si-au gasit rezolvarea, iar cu exceptia “unor minime cosmetizari ale proiectului de Contract-cadru viitor”, rezultatele discutiilor purtate in ultima luna cu Guvernul sunt “doar promisiuni, amanari, prevederi echivoce, propuneri ramase in analiza si refuzuri nejustificate ale propunerilor organizatiilor medicilor de familie”.

Citeste si:
Protest în rândul medicilor de familie. Problemele sistemului...
Protest în rândul medicilor...

In 15 noiembrie medicii de familie si pacientii lor protestau in Piata Victoriei impotriva unui sistem de sanatate deteriorat, deviat de la directia fireasca, cauza faptului ca poporul roman este cel mai bolnav din Europa, in ciuda finantarii crescande. Prim-ministrul Mihai Tudose si-a manifestat disponibilitatea pentru dialog si in prezenta Ministrului Sanatatii, Ministrului de Finante, Presedintelui interimar al CNAS si Ministrului Dialogului Social a decis formarea unui grup de lucru cu scopul de a raspunde solicitarilor medicilor de familie. La mai bine de o luna de atunci constatam ca principalele revendicari nu si-au gasit rezolvarea”, se arata in comunicat.

Potrivit acesteia, acest grup de lucru a inceput sa functioneze imediat, zeci de ore de discutii si consultari consumandu-se in echipe paralele care au abordat atat la CNAS cat si la Ministerul Sanatatii debirocratizarea, o noua abordare a asistentei medicale primare, o finantare de tip european, drepturi ale medicilor de familie.

Citeste si:
Medicamente pentru boli grave, incluse pe lista celor gratuite.Care...
Medicamente pentru boli...

Medicii de familie spun ca se constata ca autoritatea prim-ministrului Romaniei este sfidata de functionarii “unui sistem inert si rigid, incapabil de ameliorari de substanta” si ca desi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sanatate, CNAS, Guvernul si Parlamentul Romaniei aleg sa ignore soarta a peste 25.000 de medici si asistenti medicali care ofera servicii medicale intregii populatii a Romaniei.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.