Guvernul a aprobat 7 preparate medicamentoase comune internaționale în lista medicamentelor gratuite pe bază de prescripție medicală. Medicamentele sunt pentru boli oncoligice, endocrine, metabolice și neurologice.

Șapte medicamente intoduse pe lista celor gratuite

La cerințele Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat o listă cu 7 medicamente comune internaționale (DCI, substanțe active) ce vor fi eliberate gratuit persoanelor asigurate. Acestea se vor putea fi obține de la orice famacie doar cu prescripţie medicală.

Cele șapte medicamente introduse pe listă sunt predestinate pentru afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate.

Pentru ce boli sunt medicamentele

Două dintre aceste medicamente sunt destinate bolilor oncologice (DCI Olaparibum și DCI Apalutamidum), un medicament este pentru bolile endocrine şi metabolice (DCI Evolocumab).

Un alt medicament din lista celor șapte este destinat bolilor neurologice (tratamentul sclerozei multiple – DCI Cladribinum), alt medicament este prescris pentru tratamentul hemofiliei şi talasemiei (DCI Nonacog alpha).

Retail jobs

Ultimele două preparate din listă sunt pentru bolile cardiovasculare (DCI Dabigatranum etexilatum și DCI Edoxabanum).


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 August 2021 - 01 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.