Pentru o femeie, ziua nunții este una de neuitat, definită ca cea mai frumoasă din viața ei. Încă de când sunt copile, visează la acea zi în care vor îmbracă acea rochie minunată și vor fi în centrul atenției pentru întreaga zi. Rochia de mireasă a suferit multe schimbări și veșmântul alb, imaculat a fost cândva, la rândul său, neconvențional. La început rochiile de mireasă nu aveau deloc această culoare. Din contră! Erau roșii sau verzi, chiar și albastre, ornate cât mai frumos.

Putem să vedem cum arătău rochiile de mireasă de odinioară dacă ne uităm la tablourile din muzee. Unul din cele mai cunoscute tablouri, care se presupune că ne arată o rochie de mireasă, este cel al lui van Eyck, “Portretul soților Arnolfini”. Este vorba despre Giovanni Arnolfini și soția sau logodnica acestuia. Femeia din tablou poartă o rochie verde, ornată cu blană, arătând statutul familiei și bogăția. Dar să mergem și mai mult în negura timpului. În Roma Antică, miresele purtau un voal galben, cu o culoare intensă și părul era coafat cu împletituri foarte complicate. Simbolul culorii era focul și lumina pentru că asta se presupunea a fi o mireasă în casa mirelui.

În Grecia, femeile aveau un fel de rochii, denumite robe, de culoare violet sau roșie. Când mireasă intra în nouă ei casă, trebuia să muște dintr-o rodie, fiind o punere în scenă a mitului Persefonei care mușca din acest fruct atunci când se căsătorea cu Hades. Pentru a ajunge la rochia albă pe care o știm astăzi, au trecut însă multe secole. Regina Victoria a Marii Britanii a fost cea care a dat tonul rochiilor albe, stil prințesă, pentru mirese. Există nenumărate portrete pe care le poți admira unde vei vedea frumoaaă rochie pe care suverana a purtat-o. La rândul ei, rochia reginei Victoria a fost, în acele vremuri, total neconvențională, însă a fost adoptată de toată lumea și este purtată și astăzi. Și tu poți să ai o rochie care să iasă din tipare.

Tradiția poate fi redefinită

Poți sparge tiparele alegând o altă culoare pentru rochia ta. Nu te împiedică nimeni să alegi rochii de mireasa rochii, verzi, albastre, violet și chiar negre dacă ești un fan împătimit al lui Allan Edgar Poe. Dacă dorești să fii o mireasă despre a cărei rochie să se vorbească luni sau chiar ani, uită de tradiție. Aplică propria ta viziune coloristică și vei fi wow! O rochie în nuanțe cât mai neobișnuite arată faptul că nu îți dorești să fii că ceilalți, ci alegi propria ta unicitate. Pe lângă culori, poți să alegi anumite teme. Poate că îți dorești o nuntă cu tematică Hello Kitty… poartă o rochie roz și un pluș al simpaticei pisicuțe în loc de buchet. Inspirație poți găsi în filme, pe Pinterest și chiar la marile vedete care au șocat uneori lumea cu ținutele lor nupțiale.

Citeste si:
Gina Pistol, probleme cu rochia de mireasă. Vedeta nu are liniște...
Gina Pistol, probleme cu...

Stilul rochiei îți poate aduce acel ceva diferit!

Am spus că rochia de mireasă trebuie să fie neapărat lungă? Nu … poți alege o rochie scurtă, stil balerină, la fel că frumoasele dansatoare din Lacul Lebedelor. Dar nu trebuie neapărat să fie o rochie. Mai sunt mirese cărora nu le plac în ruptul capului rochiile…și nu le împiedică nimeni să poarte o pereche de pantaloni. Pantalonii albi și un sacou, cu o voaletă pe cap te pot propulsa direct pe podiumul celei mai extravagante mirese. Dacă este prea cald, un top cu paiete argintii sau alte detalii prețioase poate lua locul sacoului. Poți să porți și voal dacă vrei. Nimic și nimeni nu te poate opri să fii așa cum dorești.

Clasic dar cu detalii extravagante!

Detaliile pot face diferența dintre o ținută de mireasă banală și una nemaivăzută. Dantelă, paiete, aplicații florale, lanțuri…orice crezi de cuviință că va aduce unicitatea pe care o cauți îți poate fi de ajutor. Poți să alegi o rochie de inspirație punk rock de exemplu. Uită-te la creațiile Vivienne Westwood sau Alexander McQueen. E ceva ce ai purta și-ți pot fi o sursă de inspirație nebănuită. Vosepste-ți părul cu un nuațator roz sau albastru pentru a completa acest look rebel. Când alegi să fii altfel, “normal” nu este un cuvânt pe care să-l ai în vocabular.

Citeste si:
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu se pregătesc pentru cununia...
Dani Oțil și Gabriela...

Întoarce-te la rădăcini!

Hai să nu ne mai gândim al rochia din tul, satin și paiete…hai să ne întoarcem la origini. Dacă ai o bunica sau zestrea acesteia, gândește-te să porți costumul ei de nuntă care, mai mult ca sigur a fost un port popular. Alege o ie frumoasă, o fotă și opinci (poți purta și teniși albi). Pe cap poartă o maramă în loc de voal și o coroniță făcută din flori de câmp. Acest exemplu este valabil și pentru alte culturi. Poate părinții sau bunicii tăi proveneau din alte țări și aveau alte tradiții. Trebuie să studiezi puțin rădăcinile familiei tale pentru a vedea ce costum popular au purtat bunicile și străbunicile.

Crează o rochie pe care ai visat-o … la propriu!

Ai visat o rochie care nu se încadra în niciun tipar…păi nu mai aștepta și pune pe hârtie visul tău. Mergi la o croitorie. Sfătuiește-te cu croitoresele de acolo să-ți aducă visul la realitate. Dacă nu te pricepi al croit, nu te apuca să o faci singură. Posibil ca rezultatul să fie identic cu rochia pe care au făcut-o ursitoarele din filmul Disney, “Frumoasa Adormită”. Mergi la croitorese și această rochie va deveni o relitate superbă.

Citeste si:
Cum să-ți asortezi rochia din jerseu?
Cum să-ți asortezi rochia din...

A fi tu însăți este cel mai bun lucru pe care îl poți face dacă dorești să spargi barierele banalității. Și aici nu e vorba doar de rochiile de mireasă…ar trebui să faci asta în fiecare zi a vieții tale, chiar dacă celor din jurul tău nu le place.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2023 - 03 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.