Sport 11 Iunie 2008 02:54
„Desteapta-te, romane!“ a sunat mai emotionant ca niciodata la un meci al nationalei de fotbal. Cu toate acestea, FRF va initia o dezbatere publica pentru schimbarea actualului imn cu ceva mai ritmat

Imnul racnit de cei 11 fotbalisti romani a fost poate cel mai reusit moment de la meciul Romania-Franta, catalogat de presa europeana drept cel mai plictisitor dintre cele disputate pana acum la turneul final. Imaginea cu capitanul Cristi Chivu tipand efectiv versurile de la „Desteapta-te, romane!“ au fost mult mai emotionante decat bucuria discreta de la final, dupa o remiza obtinuta cu sacrificii care arareori au avut tangenta cu fotbalul.

Patosul tricolorilor, care s-au tinut de umeri pe durata imnului, a inflacarat si tribunele, care au dominat apoi mai tot meciul galeria franceza. Sincronizarea tricolorilor a avut si o explicatie pragmatica, o repetitie efectuata cu o zi inainte de debutul la Euro, in cantonamentul de la St.

Gall. In ciuda entuziasmului fara precedent, oficialii Federatiei Romane de Fotbal doresc schimbarea imnului „Desteapta-te, romane!“ cu ceva mai energic si mai ritmat. Ideea a venit de la fotbalisti, in timpul repetitiilor, jucatorii lui Piturca fiind incantati si de modul cum a sunat celebra „Marseillaise“ luni seara la Zürich.

Un oficial al federatiei a declarat luni, la antrenamentul deschis de la Saint Gallen, ca FRF intentioneaza chiar sa initieze, cu ajutorul presei, o campanie pentru inlocuirea batranului cantec, toata operatiunea urmand sa se desfasoare dupa terminarea Euro 2008, acum prioritare fiind meciurile cu Italia si Olanda. Bunele relatii dintre conducerea FRF si Traian Basescu ar putea fi un cap de pod pentru reusita acestui demers, desi procedurile sunt extrem de complicate.

Imnul Romaniei, sub diversele forme pe care le-a avut, a fost cantat pentru multe glorii ale sportului romanesc. Actuala forma are calitati si defecte, dar majoritatea prefera „Desteapta-te, romane!“. „Eu, personal, am prins o perioada blestemata din punctul de vedere al imnului. Am inceput cu «Traiasca regele», dupa care am devenit din regat republica si am schimbat imnul de doua ori. Dupa revolutie l-am mai schimbat o data. Indiferent ca ne place sau nu, ca e frumos sau nu, faptul ca-l schimbam atat de des devine un lucru banal


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.