Echipa feminina Oltchim Rm. Valcea, antrenata de Gheorghe Tadici si Popa Sevisteanu, a incheiat neinvinsa grupa D a Ligii Campionilor, depasind in deplasare pe Buducnost T Mobile Podgorica (Muntenegru) cu 32-21 (10-12).

Este pentru prima oara cand o formatie din tara noastra trece de faza grupelor principalei competitii continentale la handbal. Iar daca ne referim la alte sporturi, o asemenea performanta nu a mai fost obtinuta de patru decenii, de cand voleibalistii de la Rapid si Dinamo se bateau pentru trofeul Cupei Campionilor Europeni, giulestenii triumfand de trei ori, iar adversarii lor o data. Valcencele, cu noua vicecampioane mondiale din 2005 si cu un tehnician, Gheorghe Tadici, care le-a indrumat de pe margine, au tinut sa demonstreze astfel ca locul 4 obtinut de nationala Romaniei la ultima editie a competitiei supreme a fost rodul unei intamplari nefericite.

Ele au dominat grupa in care au fost repartizate, intrecand asteptarile specialistilor, care o dadeau favorita pe Viborg-Danemarca, team considerat cel mai bogat din Liga Campionilor. Atacul si portarii au fost punctele forte ale formatiei noastre. Cu 197 de goluri inscrise in sase meciuri si o medie de aproape 33 de reusite, Oltchim a fost cea mai productiva echipa a actualei editii, din totalul de 16 care au evoluat in cele patru grupe. Au marcat de 35 de ori impotriva lui Buducnost Podgorica, de 34 de ori cu Ferencvaros Budapesta, de 33 cu Viborg, de 32 in partidele revansa cu formatiile din Muntenegru si Ungaria si de 31 cu colegele daneze ale Cristinei Varzaru, care nu a jucat din cauza unei accidentari.

Romancele au si o reprezentanta in topul celor mai productive jucatoare, Ramona Maier fiind golgetera primei faze, cu 55 de perforari ale portilor adverse. Ea mai poate fi intrecuta doar de unguroaica Anita Gorbicz, care avea 44 de goluri inscrise inaintea ultimului meci din grupe, disputat aseara tarziu. Dintre portari, Luminita Dinu a avut parcursul cel mai constant, printre remarcate pentru travaliul depus aflandu-se ss Ionela Galca, Adina Meirosu, Adrina Olteanu, Valeria Bese si - amintind de ultima confruntare - tanara de 19 ani Adriana Tacalie, asul din maneca lui Tadici, care a marcat 7 goluri, ca si Maier.

Adversare probabile in grupa semifinala

Cele opt grupari clasate pe primele doua locuri vor continua intrecerea in doua grupe semifinale de cate patru, ale caror componente vor fi cunoscute in urma tragerii la sorti programate maine, la ora pranzului, la sediul federatiei europene de la Viena. In fiecare grupa vor evolua doua formatii de pe prima pozitie a grupelor preliminare si alte doua de pe locul secund. Nu se vor intalni echipele care au evoluat in aceeasi grupa. Ioan Gavrilescu, presedintele clubului Oltchim, declara ca ar dori ca adversare pe Hypo Niederosterreich-Austria, Slagelse-Danemarca (ambele neinvinse in faza anterioara), precum si pe reprezentanta Germaniei, Nurnberg. Formatii puternic motivate financiar, dar si cu handbaliste extrem de valoroase, in fata carora valcencele vor putea oferi adevarate spectacole, fiind vorba si de partide duble.

Vicepresedintele Petre Berbecaru a fost in consens cu seful sau, in timp ce Gheorghe Tadici a preferat sa se abtina, spunand ca elevele lui trebuie sa-si dovedeasca valoarea in fata oricarui adversar pentru a ajunge in careul de asi, de unde orice va fi posibil. Obiectivul celor doi antrenori vizeaza calificarea in semifinale, desi, dupa cum sustineau, se gandesc la prezenta in ultimul act.

Sortii mai pot oferi o varianta extrem de grea, cu campioana Rusiei, Zvezda Zvenigorod (pregatita de Evgheni Trefilov, de doua ori consecutiv campion al lumii cu nationala Rusiei), danezele de la Slagelse si o alta formatie din spatiul ex-sovietic, Lada Togliatti. Dar si una cu Gyor-Ungaria (unde joaca Aurelia Bradeanu si Simona Spiridon, de asemenea neinvinse in grupa preliminara), Lada Togliatti si Nurnberg. Prima etapa a grupelor semifinale va avea loc in zilele de 7 si 8 februarie, iar ultima pe 15-16 martie, ocupantele locurilor 1 si 2 calificandu-se in semifinalele programate o luna mai tarziu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.