Vestea asteptata cu sufletul la gura de milioane de microbisti romani a sosit, in sfirsit, duminica seara: Mircea Sandu, detestatul presedinte al FRF, a anuntat ca se retrage! Promisiunea celui poreclit Nasul poate reprezenta, daca va fi onorata, premisa relansarii fotbalului romanesc. Aceasta sansa trebuie insa valorificata in decembrie, la Adunarea Generala destinata alegerilor, atunci cind membrii cu drept de vot ai FRF vor alege succesorul lui Sandu.

Motivele invocate de Mircea Sandu in luarea deciziei de a se retrage de la FRF tin, mai degraba, de viata personala. "M-am saturat! Am o experienta si o anumita valoare, nu pot accepta ca familia mea sa fie terfelita si tirita in tot felul de scandaluri!", a declarat presedintele federatiei, referindu-se la Raluca, fata sa, implicata in afacerea "Cocaina pentru VIP-uri", impreuna cu nepotul Robert Sandu, deja arestat. Seful FRF a recunoscut ca a practicat nepotismul: "Am gresit cind mi-am angajat nepotul la federatie! Este greseala mea si mi-o asum". Mircea Sandu a explicat ca s-a hotarit duminica trecuta, a doua zi dupa esecul suferit de tricolori pe propriul teren, cu Olanda, in Giulesti. "E o decizie luata pe 27 martie, dupa ce m-am sfatuit cu familia. In decembrie nu voi mai candida, asa ca unii pot sa-si ia o piatra de pe inima", a comunicat actualul sef al FRF.

Speriat de dosare

Renuntarea subita a lui Mircea Sandu la candidatura pentru un nou mandat in fruntea FRF ascunde si alte motive decit cel invocat oficial. Adevarul este ca presedintele se teme de o debarcare rusinoasa, generata de citeva anchete financiare care urmeaza sa se abata asupra FRF. Mircea Sandu si-ar fi dorit sa prinda si cel de-al patrulea mandat la federatie, mai ales daca nationala s-ar fi calificat la turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din Germania. "Sint cel mai bun manager din fotbal, ceilalti nu sint pregatiti sa-mi succeada. Asa ca voi candida pina o sa se plictiseasca lumea!", clama, pina mai ieri, seful de la "Casa Fotbalului". Si atunci, dar si acum, sfida criticile presei si ale opiniei publice. Acum insa, pe fir au intrat organisme publice de supraveghere judiciar-financiara (un exemplu ar fi PNA), semn ca guvernul nu este deloc insensibil la valul de acuzatii in care este invaluit Mircea Sandu.

200.000 de dolari pe mingi de musama

Presedintelui FRF i se pregatesc citeva dosare. Surse din Ministerul Finantelor analizeaza de ceva vreme modul in care FRF a decontat sume uriase in valuta, revenind in atentie cazul in care, sub semnatura Nasului, au fost decontati 200.000 de dolari, bani cu care s-au achizitionat mingi de musama! Un alt exemplu de "jonglerie financiara" este cel al sumelor de bani primite de FRF de la UEFA pentru suportarea cheltuielilor cu delegatiile de arbitri si observatori de la meciurile echipelor de club romanesti, pe teren propriu, in cupele europene.

Pleaca toata gasca

Dupa retragerea Nasului, echipa federala se va destrama ca o armata de soareci in fata motanului. "E normal sa plecam, mai ales ca sint vizati de inlocuire cei din primul esalon. Vor ramine insa citiva profesionisti. Unul dintre ei ar putea fi Cristi Bivolaru", a recunoscut ieri Adalbert Kassai, secretarul general al FRF. Tandemul Nasul-Bebita va fi urmat de ceilalti membri ai gastii federale, printre care Nicolae Pantea (conducator al Compartimentului copii si juniori) si Ion Piscanu (sef la protocol).

Trei nume in prima zi

Concurenta pentru presedintia federatiei are toate sansele sa fie chiar mai mare si mai dura decit lupta pentru postul de primar al Capitalei. Ieri, la nici 24 de ore dupa anuntul lui Mircea Sandu, se pronuntasera deja trei nume: Gica Popescu, Cornel Dinu si Adrian Porumboiu. Fiecare are sustinerea unei anumite tabere. Celor enumerati mai sus li se adauga, bineinteles, Marcel Puscas, eternul pretendent la scaunul de sef al FRF. E insa de asteptat ca, in perioada urmatoare, in ring sa urce si alti pretendenti.

Baciul lui Becali

Gica Popescu este omul care are in spate cei mai influenti oameni. In virsta de 37 de ani, fostul capitan al tricolorilor e cunoscut pe plan international, avind o cariera de jucator impresionanta. Mircea Sandu, actualul presedinte al FRF, a spus in repetate rinduri ca "Baciul" trebuie sa fie succesorul sau. In plus, Popescu e omul impresarului Ioan Becali, personaj fara scrupule si violent, ale carui argumente sint intimidarea, amenintarile si santajul. Promovat de aceasta tabara, Popescu are cele mai multe sanse sa devina urmasul lui Mircea Sandu.

Vendeta Procurorului

O alta varianta este Cornel Dinu. Fost ministru secretar de stat, presedinte la Dinamo si la FC National, fostul international din anii ‘70 indeplineste in prezent functia de manager general al "ciinilor rosii".

Experienta in domeniul organizatoric reprezinta un avantaj pentru Dinu, care are o anumita capacitate intelectuala. El este sustinut puternic de tabara dinamovista, care nu va ezita sa-si foloseasca influenta in "teritoriu". Candidatul in virsta de 57 de ani are insa si citeva defecte majore. Duplicitar si ipocrit, Procurorul este cunoscut ca un personaj arogant, care nu ezita sa se descotoroseasca de fostii prieteni, o data ce acestia nu-i mai sint de folos.

Vanitosul din Vaslui

Fostul arbitru international Adrian Porumboiu este, la cei 55 de ani ai sai, stapinul unui imperiu in domeniul industriei alimentare. Magnatul vasluian are puternice relatii in lumea afacerilor si prieteni la nivel politic. Are o avere cotata la citeva zeci de milioane de euro. A militat pentru independenta arbitrilor. Este singurul dintre cei trei candidati care si-ar putea pastra independenta fata de diversele grupuri de interese. Pe de alta parte, Porumboiu are defectul de a fi excesiv de orgolios. Vanitatea fostului arbitru l-a impins adesea pe acesta la gesturi pe care, ulterior, le-a regretat. Colaboreaza greu cu alti oameni, e obisnuit sa comande si mai putin sa asculte, dovedeste adesea prea putina flexibilitate si diplomatie.

Mitica-si ia viteza

Un alt responsabil pentru prapastia in care a ajuns fotbalul romanesc e Dumitru Dragomir, presedintele LPF. Reminiscenta a comunismului si a sistemului cooperatist, Corleone simte ca se apropie funia de par. Ieri, Dragomir a incercat sa braveze: "A murit Ceausescu si nu s-a intimplat nimic, a murit Papa, asa ca acum, daca pleaca Mircea Sandu, vine altul si lucrurile merg inainte! Ce, credeti ca fara Dragomir si Sandu nu merge fotbalul? Nimeni nu e de neinlocuit! Sandu pleaca exact acum, cind incepe sa stie meserie". In final, seful ligii a anuntat ca-l bate si pe el gindul retragerii: "Ma gindesc foarte serios sa nu ma mai inscriu in cursa pentru un nou mandat. Eu o sa-mi iau viteza daca nu vor fi peste zece cluburi care ma vor dori ca presedinte!". Pentru postul de sef al LPF, "EVZ" il propune pe Arpad Paszkany, patronul echipei CFR Cluj.

Criterii pentru candidati

Pentru a candida la functia de presedinte al FRF, o persoana trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fie cetatean roman si sa fie absolvent de studii superioare de lunga durata. Potrivit unui amendament al FRF din 2001, candidatul la postul de presedinte trebuie sa fie licentiat al unui institut de invatamint superior de minimum patru ani, sa fie cunoscator al limbii engleze si/sau franceze, sa aiba cunostinte de management sportiv, sa fi fost minimum patru ani intr-o functie de conducere din cadrul FRF, LPF sau a unui club, sa fie de nationalitate romana si sa aiba maximum 60 de ani. Aceste criterii s-ar putea "inmuia" dupa o analiza in Adunarea Generala a FRF, programata pe 11 aprilie.

Alternativa

Multa vreme, Mircea Sandu a invocat, atunci cind era atacat, lipsa alternativei la conducerea FRF. Nasul si acolitii sai au incercat sa acrediteze ideea ca nimeni altcineva nu i-ar putea inlocui, ca experienta si valoarea lor sint vitale pentru bunul mers al fotbalului. Cotidianul nostru a contestat permanent, de-a lungul ultimilor ani, argumentele lui Sandu, demonstrind in acelasi timp gravele defecte ale unei guvernari incepute in conditii dubioase si mentinute prin mijloace neortodoxe. Pentru a arata ca exista alternativa la guvernarea care a distrus fotbalul romanesc pe parcursul ultimilor 15 ani, "Evenimentul zilei" a incercat sa alcatuiasca o varianta de echipa competitiva. Mentionind din capul locului ca diagrama creionata nu e sustinuta de o baza reala si ca, prin publicarea sa, nu negam existenta unor alte solutii, poate chiar mai viabile, va prezentam schema rezultata.

Porumboiu: "E nevoie de un presedinte puternic"

Adrian Porumboiu spune ca a ramas socat de declaratia sefului FRF: "Am urmarit anuntul lui Mircea Sandu si nu-mi venea sa cred ce auzeam! Pina la urma, e onorant ce a facut. E o cale demna de a parasi puntea".

El neaga pretentiile la sefia federatiei, dar lasa o portita: "In ceea ce ma priveste, nu m-am gindit niciodata la functia de presedinte al FRF. Glumind, cred ca la Ministerul Agriculturii as fi mult mai util romanilor decit in fruntea federatiei! Ma onoreaza aceasta nominalizare, dar nu ma intereseaza. Desi nu stii niciodata ce-ti rezerva viata! In orice caz, e prematur sa ma pronunt acum. Organigrama actuala a FRF e, in opinia mea, depasita. Cred ca federatia are nevoie de un presedinte puternic, credibil, independent si cu forta financiara, secundat de un presedinte executiv care sa stea la federatie, sa coordoneze activitatile".

Cornel Dinu: "Deocamdata, n-am energie"

Cornel Dinu, managerul delegat al lui FC Dinamo, este si el unul dintre pretendentii cu sanse la sefia FRF, dar nu-si da inca arama pe fata. "Din punctul meu de vedere, Mircea Sandu a facut o treaba buna. Daca vrem sa facem o analiza a activitatii sale, trebuie sa privim in contextul real, nu in nebunia asta, de genul: "Da-te tu sa venim noi!". Cei care emit pretentii sint niste nulitati periculoase, care n-au realizat nici macar cinci la suta din ce a facut Sandu", ne-a declarat ieri Procurorul. Desi spune ca nu e dispus sa intre in batalie, Dinu pare a fi in expectativa, incercind cu prudenta sa-si evalueze sansele. "Acum, si eu sint in situatia lui Mircea Sandu, adica lovit si atacat pe nedrept. Ca si el, am acumulat aceeasi scirba fata de aceste specimene, acesti aventurieri ai fotbalului, care ne judeca. Mi-e scirba. Deocamdata, n-am energia sa intru intr-o astfel de activitate, pentru a fi stropit cu laturi si noroi".

Gica Popescu: "Vom vedea"

Gica Popescu a evitat sa recunoasca fatis faptul ca rivneste la postul de presedinte al FRF. "Nu pot sa dau un raspuns acum. Este o problema importanta, la care trebuie sa ma gindesc cu seriozitate. Vom vedea", s-a fisticit Popescu, ca o fata mare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.