Teia Sponte - tun imobiliar de 70 milioane euro, dupa modelul "Gigi Becali". Prieten si asociat la Steaua cu latifundiarul din Pipera, Sponte a primit cadou de la fostul guvern zeci de hectare de teren in Capitala, la preturi de 100 de ori mai mici decit pe piata

Vicepresedintele clubului de fotbal Steaua Bucuresti, Teia Sponte, unul dintre oamenii de casa ai lui Gigi Becali, a pus mina pe o afacere imobiliara care il poate imbogati dintr-un foc cu peste 70 de milioane de euro, adica mai mult de 2.500 de miliarde de lei. Printr-o operatiune suspecta, Ministerul Agriculturii i-a facut cadou lui Teia Sponte, pe finalul guvernarii PSD, 57 de hectare de teren situat la marginea Bucurestiului.

Firma lui Sponte a platit pentru un metru patrat mai putin de un euro, in conditiile in care, in zona, pretul este de 100 de ori mai mare. Si prietenul lui, Gigi Becali, a devenit celebru dupa o afacere cu terenuri de la stat, acesta imbogatindu-se in urma unui schimb de paminturi cu armata, facut pe vremea cind ministru al apararii era Victor Babiuc.

Iata cum s-a derulat ingineria prin care Teia Sponte a pus mina pe 57 de hectare de teren in intravilanul Capitalei, la un pret derizoriu. Agro Industriala SA Mogosoaia (fostul IAS Mogosoaia) a fost privatizata in 2000, cumparatoare a actiunilor majoritare fiind Asociatia Salariatilor (PAS SCAI Mogosoaia), condusa chiar de Teia Sponte. Asociatia este formata, de fapt, din citeva persoane, marea majoritate pensionari, fosti angajati ai IAS Mogosoaia, Teia Sponte fiind de fapt cel care ia toate deciziile administrative si care controleaza aceasta societate.

Firma avea depusa la Ministerul Agriculturii, inainte de privatizare, documentatia pentru obtinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor pe care le-a detinut fostul IAS, altele decit cele agricole. Dupa ce asociatia salariatilor, controlata de el, a cumparat majoritatea actiunilor de la Agro Industriala Mogosoaia, Teia Sponte a cerut mai multe terenuri din intravilanul sectorului 1, in suprafata totala de 57 de hectare. Acestea se aflau in proprietatea statului si in custodia Administratiei Domeniilor Statului (ADS), din subordinea Ministerului Agriculturii.

57 de hectare, la pret derizoriu

In aprilie 2004, Ministerul Agriculturii i-a facut un prim cadou lui Teia Sponte, emitind pe numele societatii Agro Industriala Mogosoaia un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru trei terenuri, in suprafata totala de aproape 10 hectare. Acestea, aflate in nordul Bucurestiului, au fost evaluate la aproximativ 2,6 euro metrul patrat, in conditiile in care un metru patrat de teren se vinde cu minimum 100 de euro in acea zona, adica de 40 de ori mai mult. In schimbul celor 10 hectare, Administratia Domeniilor Statului a primit actiuni in firma lui Sponte, care insa, la o evaluare de piata a terenului respectiv, ar fi trebuit sa valoreze de peste 40 de ori mai mult. Dupa nici un an, in ianuarie 2005, Teia Sponte a cumparat actiunile primite de ADS in schimbul celor 10 hectare de teren cu numai 9,13 miliarde de lei, in conditiile in care valoarea minima de piata a terenurilor era atunci de 270 de miliarde de lei.

Tun pe mina PSD

Adevaratul tun imobiliar al vicepresedintelui de la Steaua s-a dat pe 16 noiembrie 2004, cu doua saptamini inainte ca PSD sa piarda alegerile generale: Ministerul Agriculturii a improprietarit firma controlata de Teia Sponte cu inca 47 de hectare de pamint. Acum insa, acesta a fost si mai prost cotat: la mai putin de un euro metrul patrat, fata de aproximativ 100-200 de euro cit costa pe piata.

"Am muncit o viata la IAS Mogosoaia"

Teia Sponte, administratorul firmei Agro Industriala Mogosoaia, a fost destul de greu de gasit pentru a face declaratii legate de afacerea incheiata cu ADS. "Am muncit o viata in IAS Mogosoaia. Am cumparat firma, de fapt nu eu, ci Asociatia Angajatilor, si aveam obligatia prin contractul de vinzare-cumparare sa fac demersurile pentru obtinerea acestor terenuri", a precizat Teia Sponte. El sustine ca terenul obtinut de la ADS va avea ca destinatie finala realizarea unui hipodrom. "Ideea hipodromului e veche, de prin '92. Terenul a fost scos din circuitul agricol si a fost decopertat. Nu am facut pina acum hipodromul pentru ca am asteptat parteneri pentru aceasta afacere. Nici acum nu ma grabesc sa-l fac", a adaugat Teia Sponte. Totusi, directorul Agro Industriala Mogosoaia spune ca este exclus ca pe terenul respectiv sa construiasca altceva.

Pe cine protejeaza Ministerul Agriculturii?

De la Ministerul Agriculturii, in subordinea caruia se afla ADS, nu am reusit sa obtinem un raspuns oficial timp de mai multe saptamini. Adrian Tibu, purtatorul de cuvint al ministrului Gheorghe Flutur, ne-a spus mai multe zile la rind acelasi lucru: "Am dat materialul in lucru, va rog sa asteptati". In timp ce EVZ nu a primit nici un raspuns de la minister, Teia Sponte s-a bucurat de mai multa trecere pe linga functionarii institutiei. El a fost informat prompt ca ziarul nostru se intereseaza de atribuirea de teren catre firma condusa de el, primind chiar si o copie a solicitarii noastre facute catre Biroul de presa al ministerului. Cind a vorbit cu noi, asociatul lui Becali de la Steaua a si afirmat ca are foarte multi prieteni in Ministerul Agriculturii, iar pentru a-si intari spusele ne-a aratat copia unui document trimis de EVZ catre Biroul de presa al Ministerului Agriculturii prin care solicitam date cu privire la cele 47 de hectare de teren date pe mai nimic firmei lui Sponte.

Tacere la ADS

In urma unei discutii telefonice cu purtatorul de cuvint al ministrului agriculturii, Adrian Tibu, am lasat sa se inteleaga faptul ca articolul despre improprietarirea lui Teia Sponte va aparea in ziarul de simbata. Am fost sunati vineri seara de prietenul lui Gigi Becali si intrebati daca articolul va fi publicat a doua zi! Nici noul director al ADS, Barna Tancos, nu a fost mai volubil. Dupa o discutie de citeva secunde, in care a promis ca va formula un punct de vedere, Tancos nu a mai putut fi contactat.

Cine e Teia Sponte?

Teia Sponte este unul dintre oamenii apropiati ai "latifundiarului din Pipera", Gigi Becali. De etnie aromana, Teia Sponte s-a nascut pe 27 septembrie 1959, in comuna Mihail Kogalniceanu, judetul Tulcea.
Printre altele, Sponte este vicepresedinte al Consiliului de Administratie al FC Steaua SA, administratorul firmelor Agro Industriala Mogosoaia si Costas - Impex SRL si actionar la SC Noua Generatie Homeconstruct SA. Numele lui a fost implicat in numeroase tranzactii controversate cu terenuri, alaturi de cel al lui Gigi Becali.

Becali: "Nu e treaba mea ce afaceri face Teia Sponte"

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii sustin ca afacerile imobiliare cu cele 57 de hectare de teren obtinute de la Administratia Domeniului Statului pentru Agro Industriala Mogosoaia SA au fost finantate de Gigi Becali, prietenul si asociatul lui Sponte.

"Latifundiarul din Pipera" declara insa ca nu stie nimic despre hipodromul din strada Gheorghe Ionescu Sisesti: "Nu stiu nimic despre nici un hipodrom. Nu e treaba mea ce afaceri face Teia Sponte".

Cu toate acestea, surse din cadrul Ministerului Agriculturii sustin ca Becali, care a mai facut afaceri imobiliare cu Teia Sponte, nu este strain de afacerea cu terenurile subevaluate din nordul Capitalei.

Cum s-a imbogatit Gigi Becali pe spatele armatei

Gigi Becali este unul dintre personajele cele mai controversate din viata publica a ultimilor trei ani. Varul celebrilor impresari Ioan si Victor Becali, Gigi Becali s-a imbogatit din afaceri imobiliare cu terenurile armatei, dar a devenit cunoscut o data cu achizitionarea clubului de fotbal Steaua Bucuresti.
Celebra afacere "Ferma Rosia" l-a pus pe picioare pe Gigi Becali, care a facut un schimb de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale, obtinind 21 de hectare de teren in zona Baneasa contra unei suprafete aproximativ egale in extravilanul Capitalei. Cu toate ca au fost audiati in cauza mai multi generali si chiar fostul ministru al apararii Victor Babiuc, anchetatorii nu au ajuns la nici un rezultat. Mai multi ziaristi si adversari politici care au avut curajul sa demaste ilegalitatile comise de Becali au fost agresati de "latifundiarul din Pipera". Justitia nu l-a gasit vinovat niciodata pe acesta.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.