11 cluburi de Divizia A au conturile bancare blocate pentru datorii de peste 19 milioane de euro

Microbistii romani au devenit un instrument de presiune pe care unele cluburi din Divizia A, pline de datorii catre stat, il folosesc in lupta cu Fiscul, care incearca sa le execute silit. Acestea ameninta ca nu vor mai relua campionatul daca nu sunt lasate in pace de Fisc. In prezent, datele Ministerului Finantelor arata ca 11 cluburi din primul esalon se afla in executare silita in vederea recuperarii unor datorii care insumeaza peste 19 milioane de euro.

"S-a trecut mai intai la blocarea conturilor si poprire pe terti (n.r.- orice incasari pe care le are de facut un club nu mai intra in trezoreria acestuia, ci direct in vistieria statului, pana la stingerea datoriei). Vor urma si sechestre pe active, dar la unele cluburi nu poti pune sechestru decat eventual pe tabela de marcaj si pe bancile de rezerva", ne-au declarat oficiali ai Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Printre datornici se numara nume mari, printre care toate echipele bucurestene, Otelul Galati (aflat practic in faliment), FC Brasov, Poli Timisoara sau Gloria Bistrita. Potrivit surselor citate, unele dintre echipe chiar se afla in pragul colapsului financiar, insa exista unele situatii in care patronii cluburilor pur si simplu refuza sa plateasca datoriile. "De exemplu, de la Steaua am reusit sa vindem, impreuna cu AVAS, cateva apartamente, insa suma recuperata este mult sub nivelul datoriilor", mai spun oficialii ANAF, care se plang de lipsa de cooperare a patronilor.

"Unii ameninta ca nu vor mai relua campionatul pe motiv ca nu au bani, incercand sa creeze astfel o presiune asupra noastra. Altii nu recunosc datoriile pe care le au, aruncandu-le in carca fostilor proprietari. Exista unii care ar dori sa-si plateasca datoriile, insa cer esalonari de pana la 5 ani", au mai adaugat sursele citate.

Pe de alta parte, Ionut Popescu, ministrul Finantelor, este ferm: nici vorba de esalonari. In primul rand nu exista cadrul legal pentru acordarea unor astfel de facilitati. Daca s-ar propune o ordonanta de urgenta numai pentru esalonarea datoriilor cluburilor, atunci s-ar crea discriminari fata de alte societati comerciale, care, la randul lor, ar veni cu pretentii asemanatoare. "Pe de alta parte, trebuie recunoscut faptul ca fotbalul este un fenomen social, iar conducatorii de cluburi cunosc acest lucru si incearca sa ii intoarca pe microbisti impotriva institutiilor statului. Nimeni nu spune insa nimic despre sumele uriase de bani negri care se invart prin fotbalul romanesc, pentru care nu se percep impozite", se mai plang oficialii statului.

Din acest motiv, exista propuneri ca, in ceea ce priveste plata jucatorilor, sa se apeleze, cel putin temporar, la o solutie fiscala. Mai precis, este vorba de impozitarea cu 16% a sumelor platite jucatorilor (cu exceptia celor minime pe economie, trecute in contracte), fara a mai intra sub incidenta contributiilor sociale. In acest fel, pentru un contract de 100.000 de euro, impozitul ar fi de doar 16.000 euro, fara ca fotbalistul si clubul sa mai plateasca alte aproape 40 de procente in contul CAS-ului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.