Performantele atletilor ar putea fi imbunatatite pina la un prag imposibil de trecut, sustine un cercetator al „teoriei probabilitatilor valorilor extreme”

Faptul ca sportivii isi depasesc limitele pentru a crea recorduri ar putea sa nu mai fie o teorie de actualitate. Matematicianul olandez John Einmahl considera ca actualele rezultate de referinta din atletism pot fi simtitor imbunatatite, pina cind sa devina definitive, imbatabile pentru ceilalti oameni. Omul de stiinta de la universitatea din Tilburg a calculat, cu ajutorul unui computer, limitele maxime la care pot sa coboare principalele recorduri mondiale pe probe.

Pentru a ajunge la cifrele "absolute", Einmahl s-a folosit de performantele inregistrate de 1.546 de atleti si 1.024 de atlete din elita sportului mondial. Metoda folosita de matematicianul olandez este "teoria probabilitatii valorilor extreme". "Am analizat recordurile mondiale ale atletilor pentru ca sportul este de interes social. Este un studiu serios. Teoria valorilor extreme in matematica si in statistica este o stiinta recunoscuta", afirma John Einmahl.

Asafa Powell ar putea mai mult

Potrivit matematicianului batav, recordul mondial la proba de 100 de metri, detinut in prezent de Asafa Powell, care a oprit cronometrul la 9,77 secunde, poate fi imbunatatit cu aproape jumatate de secunda, pina la un maxim posibil de 9,29 secunde. La proba de 200 de metri, performanta de 19,32 secunde a lui Michael Johnson ar putea sa scada chiar cu o secunda. Similar, recordul la maraton detinut de kenyanul Paul Tergat, cu 2h 4min 55sec, poate fi imbunatatit cu 49 de secunde, in timp ce, la feminin, diferenta ar putea fi mult mai mare, cu 8min 50sec sub pragul de 2h 15min 25sec, stabilit de atleta britanica Paula Radcliffe.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.