Spre deosebire de reprezentativele SUA si Coreei de Sud, care au ratat surprinzator, selectionata masculina de gimnastica a Romaniei a ocupat un merituos loc 4 dupa prima zi a calificarilor la Campionatele Mondiale de la Aarhus (Danemarca), baietii antrenati de Dan Grecu venind in urma chinezilor, japonezilor si rusilor. In clasamentul la individual compus, Dan Potra s-a clasat al saselea, cu 90,725 p, iar Flavius Koczi se afla pe 9, cu 89,950 puncte. Primii 24 clasati se califica in finala de la individual compus, dar nu mai mult de doi din fiecare tara.

In clasamentul provizoriu pe aparate, Marian Dragulescu avea ieri cea mai mare nota la sol, comportandu-se peste asteptari si la bara fixa, in vreme ce la sarituri a fost devansat de Daniel Popescu. Razvan Selariu a resimtit dureri la un calcai dupa exercitiul de la inele si a renuntat sa mai faca individualul compus, parasind inlacrimat sala. Concursul de calificare la masculin a continuat ieri pana seara tarziu, urmand ca marti sa aiba loc finala pe echipe, joi - finala concursului individual compus, iar vineri si sambata - finalele pe aparate.

Fetele au intrat aseara in concurs

Si daca elevii lui Dan Grecu vor sa-si apere titlurile obtinute la Mondialele de la Melbourne, in urma cu un an, nici fetele antrenate de Nicolae Forminte nu au ambitii mai mici, desi lipsa de experienta le-ar putea dezavantaja in competitia cu americancele, rusoaicele si chinezoaicele, principalele pretendente la podium. Chelsie Memmel, campioana mondiala la individual compus, Anastasia Liukin, campioana mondiala la paralele (singurul aparat pentru care a fost inscrisa, dat fiind ca e accidentata) si Alicia Sacramone, laureata mondiala la sol formeaza o echipa redutabila. Si Rusia si Italia, surprinzatoarea campioana a Europei, au argumente puternice, ramanand ca noul cod de punctaj, la prima aplicare la un CM, sa decida ierarhiile, foarte importante in perspectiva JO 2008 de la Beijing. Caci toate echipele prezente la CM 2006 si-au stabilit ca obiectiv sa intre in primele 24 ce se vor califica pentru CM 2007 la Stuttgart, unde se atribuie cele 12 bilete pentru Olimpiada 2008.

Nadia mizeaza pe talentul romancelor

In opinia legendarei Nadia Comaneci, gimnastele romance pot furniza surprize la CM, chiar daca nu li se dau mari sanse, dupa retragerea multiplei campioane Catalina Ponor si dupa framantarile de la lot, culminate cu retragerea antrenorilor Octavian Bellu si Mariana Bitang. Actuala lidera a echipei, Sandra Izbasa (16 ani), campioana europeana la sol, este vazuta ca pretendenta la doua-trei medalii, dar nici colega Steliana Nistor nu iese din calculele pe hartie. "Nu e un secret ca se afla in joc cariera mea la Mondialele de la Aarhus", a declarat antrenorul Nicolae Forminte, care marturiseste ca strategia sa de lucru consta in cooperarea cu sportivele si in antrenamente nesfarsite.

Forminte mai spune ca mizeaza pe intuitia Nadiei Comaneci, care le-a vazut concurand pe fete, "iar daca ea spune ca sunt bune, atunci chiar sunt foarte bune." Fetele au evoluat in calificari aseara, intre 21,00 si 22,30, in subdiviziunea 7, alaturi de grupul mixt 2, Argentina si Mexic. Miercuri, cele mai bine clasate selectionate isi vor disputa finala, pentru ca joi sa aiba loc concursul individual compus, iar vineri si sambata - finalele pe aparate.

Recorduri de varsta si de greutate

Interesant de semnalat este faptul ca, potrivit Federatiei Iunternationale de Gimastica, media de varsta a participantilor -atat la baieti, cat si la fete- a crescut de la un Campionat Mondial la altul, ceea ce ii bucura pe specialistii care vorbesc despre o maturizare a sportivilor. Anul acesta, media este de 22,6 ani la masculin si de 18,1 ani la feminin, comparativ cu 21,8 si respectiv 17,7 la Ghent, in 2001.

La aceasta editie daneza, cea mai tanara concurenta este rusoaica Kristina Pravdina (16 ani), iar cea mai varstnica - fosta uzbeca naturalizata in Germania, Oksana Tschusowitina (31 de ani). In materie de inaltime, recordmen este canadianul Marci Bernholtz (1,73 m si 68 kg, fiind si greu-greilor), cea mai scunda fiind portugheza Leysha Lopez (1,25 m), iar cea mai subtirica - ucrainenca Olga Serbatyk (29 kg)!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.