FIFA prefera sa desfiinteze echipe celebre decit sa permita imixtiuni in fotbal, iar Grand Prix-ul de Formula 1 al Turciei e pe cale sa dispara din cauza politizarii festivitatii de premiere

Priza la public si imensa exploatare televizata au facut ca fotbalul sa inceapa sa invirta intr-un timp relativ scurt zeci si sute de milioane de dolari. Cind cifrele au ajuns de ordinul miliardelor, pozitia de forta financiara trebuia intarita, iar pentru asta s-a creat un soi de guvern mondial, similar celor politice, ale carui misiuni sint protejarea resurselor si evitarea oricaror imixtiuni din afara in sfera activitatilor fotbalistice.

Cercuri de interese

Dictatura fotbalului a inceput o data cu Joao Havelange, iar succesorul sau, Joseph Blatter, a dezvoltat sfidator de mult sistemul clientelar de functionare.

S-a ajuns pina acolo incit Mondialele din 2002 au fost repartizate Japoniei si Coreii de Sud, fara sa se tina cont ca de la sfirsitul lui iunie aceste tari incep sa fie bintuite de musonul est-asiatic. Conteaza prea putin atit timp cit vicepresedintele FIFA, Chung Mong-joon, este coreean si, mai mult decit atit, proprietar al Hyundai Heavy Industries, cel mai mare constructor de vapoare din lume. In plus, Hyundai, firma fondata de tatal sau, este unul dintre sponsorii de zeci de milioane ai FIFA. In Formula 1 situatia este oarecum asemanatoare, sistemul fiind inchis gratie ordinelor stricte date de Bernie Ecclestone si Max Mosley. Refractari la orice influente externe, ei au devenit ieri foarte vehementi, acum fiind pe cale de a scoate din calendarul pe anul viitor Marele Premiu al Turciei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.