Transferurile de fotbalisti dintre cluburile romanesti au intrat, din nou, in atentia autoritatilor. Un control inopinat efectuat de Directia Antifrauda Fiscala din cadrul ANAF la Sportul Studentesc a dat la iveala faptul ca patronul Vasile Siman a imprumutat clubul cu 6 milioane dolari, in conditiile in care, incepand cu anul 2000, acesta nu figureaza cu venituri impozabile declarate, lucru care i-ar putea aduce lui Siman acuzatia de spalare de bani

De asemenea, clubul nu a virat la buget peste 62 miliarde lei vechi, reprezentand contributiile personalului cu stopaj la sursa mai vechi de 30 de zile, iar ANAF va sesiza organele de cercetare penala, fapta fiind considerata infractiune, a precizat, ieri, conducerea ANAF.

In timpul verificarilor realizate, Daniela Nenciulescu, in calitate de economist al clubului, a prezentat 33 de contracte de imprumut, intre Vasile Siman si Asociatia Sportiva FC Sportul Studentesc, in suma totala de 6 milioane de dolari. Directia Antifrauda Fiscala a solicitat Administratiei Finantelor Publice a sectorului 1, respectiv sectorului 4, din Bucuresti, copiile documentelor depuse de Vasile Siman, incepand cu anul 2000 pana la zi, respectiv declaratiile speciale, fisele fiscale, declaratiile de venit global, precum si deciziile de impunere.

"Din verificarile efectuate in baza de date fiscale, Vasile Siman nu figureaza inregistrat cu venituri impozabile declarate. Operatiunile de imprumut efectuate in baza contractelor de imprumut sunt susceptibile de a intra sub incidenta Legii 656/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor", se arata intr-un comunicat al ANAF.

Debite restante

Din verificarile declansate de ANAF a rezultat ca prin contractele de novatiune, incheiate intre Vasile Siman, patronul clubului de Fotbal Sportul Studentesc si Politehnica Timisoara, aferente acordurilor de transfer, s-a urmarit evitarea popririlor asupra disponibilitatilor banesti din conturile deschise de Sportul dispuse de Administratia Finantelor Publice a Sectorului 1. In situatia in care nu erau folosite aceste contracte de novatiune, Sportul prezenta disponibilitati banesti din care puteau fi achitate impozitele si contributiile cu retinere la sursa.

Potrivit balantei de verificare si situatiei solduri, contributii personal cu stopaj la sursa, la 31 martie a.c., societatea verificata prezenta debite restante, cu stopaj la sursa, in valoare de 62,5 miliarde lei vechi. "Avand in vedere ca intarzierea la plata debitelor este mai mare de 30 de zile si ca toate sunt cu retinere la sursa, consideram ca aceasta fapta ar intra sub incidenta legii privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale in legatura cu sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, drept pentru care actul de control va fi inaintat organelor de cercetare penala", se precizeaza in comunicatul ANAF.

Comisia de Apel a Sistemului National de Licentiere a decis, in luna iulie a.c., retragerea licentei clubului Sportul, din cauza datoriilor inregistrate la bugetul statului pe anul 2005.

Conform directorului de licentiere, Viorel Duru, gruparea din Regie are datorii la bugetul statului in valoare de peste 10 miliarde lei vechi. Patronul clubului Sportul Studentesc, Vasile Siman, spune ca nu a primit nici o instiintare din partea ANAF privind rezultatele controlului financiar inopinat si ca nu i s-a intocmit decat un proces-verbal de control. Siman a spus, citat de Mediafax, ca nu cunoaste continutul comunicatului trimis de ANAF, iar cand i s-au citit invinuirile care i se aduc, a raspuns: "Este o prostie. Organele de cercetare penale nu au decat sa cerceteze si sa constate daca sunt nereguli. Noua nu ni s-a reprosat nimic, ni s-a facut numai un proces-verbal de control, atat", a declarat Vasile Siman.

Bodu iese la atac

Ca urmare a rezultatelor obtinute din verificarile fiscale, Sebastian Bodu, presedintele ANAF, a aratat ca "intre institutia noastra si Federatia Romana de Fotbal s-a coagulat deja o buna colaborare. Salut si initiativa FRF prin care a instituit obligativitatea ca, in cadrul transferurilor de fotbalisti, sumele de bani sa fie incasate de cluburi si nu de terti".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.