Presedintele Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, Mihai Negoita, a anuntat ca a initiat un proiect prin care se urmareste construirea unui patinoar modern, cu aproximativ 1.500 de locuri, in Bucuresti. Insa pentru a putea face rost de banii necesari ridicarii stabilimentului este nevoie si de obtinerea unei garantii din partea guvernului roman si contractarea unei firme de constructii finlandeze.

Proiectul Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, care va fi realizat impreuna cu firma finlandeza Hoccyhall, urmeaza sa fie inaintat guvernului, in cel mult o luna, iar in cazul unui raspuns pozitiv, vor incepe demersurile pentru gasirea unui teren de constructie. Marian Negoita estimeaza ca lucrarile ar putea fi demarate in vara anului viitor. Hoccyhall a participat la construirea a opt patinoare in Ungaria in ultimii ani si este foarte cunoscuta pe plan international. "Am luat deja legatura cu ei si vor sa isi deschida, in urmatoarele saptamani, o filiala in Romania. Firma se angajeaza sa predea patinoarul la cheie, in termen de sase luni de la inceperea lucrarilor", a precizat Negoita.

Pentru construirea patinoarului este nevoie de aproximativ doua milioane de euro, bani care vor veni de la Nordic Investment Bank sub forma de imprumut. Termenul de rambursare va fi intre 20 si 50 de ani, cu o perioada de gratie de 5-10 ani.

Rambursarea imprumutului se va face din exploatarea patinoarului, care nu va fi folosit numai in scop sportiv, ci va putea fi si inchiriat pentru a aduce profit. Arena va avea intre 1.000 si 1.500 de locuri si va fi prevazuta si cu un bazin de inot. NIB este o institutie financiara internationala care activeaza in special in tarile scandinave si in cele baltice, unde hocheiul pe gheata este foarte bine dezvoltat. "Din calculele pe care le-am facut, patinoarul ar urma sa aduca un profit de 50.000 de euro pe an. Este foarte avantajos sa construim un patinoar si un bazin, pentru ca energia consumata pentru racirea patinoarului va fi folosita pentru incalzirea bazinului. Practic se face economie de energie si oricum avem mare nevoie si de bazine de inot in Bucuresti", a precizat Negoita.

In momentul de fata nu s-a stabilit inca locul unde se va construi patinoarul, insa FRGH va lua legatura cu primariile de sector pentru a vedea daca sunt interesate sa devina partenere. "Vrem sa luam legatura cu primariile de sector pentru a vedea daca sunt interesate sa fie partenere la acest proiect. Ne-am dori ca primaria sa ofere terenul si sa suporte cheltuielile de intretinere a patinoarului, urmand ca apoi sa se bucure, evident, si de beneficii", a afirmat Negoita.

Se modernizeaza si "Mihail Flamaropol"

In ceea ce priveste renovarea patinoarului "Mihail Flamaropol", presedintele forului hocheistic roman a precizat ca a luat legatura cu o companie germana, care doreste sa investeasca in modernizarea arenei. "Am luat legatura cu o firma germana, care este interesata sa investeasca in renovarea patinoarului. In schimbul acestei investitii, federatia va ceda, pe 10 ani, dreptul de exploatare a arenei. Firma germana ar urma sa transforme patinoarul intr-unul foarte modern, cu bazin de inot si toate facilitatile necesare", a declarat Negoita.

Patinoarul "Mihail Flamaropol" este singura arena din tara care poate gazdui competitii internationale, avand o capacitate de aproximativ 5.000 de locuri. La inceputul acestui an a fost finalizata consolidarea stabilimentului, mult dupa termenul dat initial. Din acest motiv competitiile interne au avut de suferit, pentru ca finala Campionatului National si finala Cupei Romaniei nu puteau sa se desfasoare altundeva decat pe patinoarul "Mihail Flamaropol".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.